Nenavadna mojstrovina sredi gozda je kot hišica iz sanj

V gozdu nedaleč od Portlanda, v ameriški zvezni državi Oregon, stoji hiša, ki na prvi pogled spominja na drevo. Dnevna soba leži visoko med krošnjami dreves, lastniki pa se počutijo, kot da živijo v hišici iz sanj. Unikatna stvaritev je delo arhitekta Roberta Harveya Oshatza.
Nenavadna mojstrovina sredi gozda je kot hišica iz sanj
  

Oshatz je zanimivo drevesno konstrukcijo začel postavljati že leta 1997 in jo dokončal sedem let pozneje. Družina Wilkinson, ki v stavbi prebiva, je nad dizajnom navdušena, saj odlično dopolnjuje okolico. Hiša je postavljena na klančini, tako da je dnevna soba v isti višini kot razkošne krošnje dreves. Dom Wilkinsonovih je kot hišica na drevesu.

d07W2438

Projekt se je začel z glasbo, katere ljubitelj je predvsem hišni gospodar. Njegova želja je bila harmonizirati hišo z okolico in omogočiti glasbi kar najbolj neomejeno pretakanje po prostoru. Zato v tej hiši ne prevladujejo ravne in kvadratne oblike, temveč zaobljene in zakrivljene površine. Ena izmed posebnosti je tudi lesen strop, ki dobesedno lebdi na lesenih tramovih in prehaja skozi visoke steklene stene, ki objemajo dnevni bivalni prostor.

E07W2426
d07W2415
 
vir: oshatz.com

 
Vir:
30. december 2014