Največji hotel na svetu sameva

Na severu Nemčije sameva največji hotel na svetu, zgrajen med leti 1936 in 1939, kot ena izmed Hitlerjevih idej o izgradnji megalomanskega počitniškega kompleksa z lastnimi kinodvoranami, koncertnimi halami in celo pristaniščem za ladje.
Največji hotel na svetu sameva
  
Največji gradbeni projekt III. rajha, na katerem so delala vsa večja evropska gradbena podjetja tistega časa (po podatkih je bilo na gradbišču dnevno prisotnih kar po 9.000 delavcev) je gradnja hotelskega kompleksa, ki se razteza več kot 4,5 km tik ob obali Baltskega morja pri mestu Prora, na otoku Rügen.
  
Celo za sedanji čas so bili načrti arhitekta Clemens Klotz (1886-1969) o izgradnji Prore megalomanski:
- 10.000 ležišč (t.j 5.000 dvoposteljnih sob)
- sobe 5× 2,5 m (vse s pogledom na morje)
- skupinske sanitarije v posameznih etažah
  
prora1
prora2

Hitlerji načrti so bili resda megalomanski - želel je morski resort, ki je moral vključevati tudi ogromni "indoor kompleks", ki bi se v primeru vojne lahko preuredil v bolnišnico. Arhitekt Erich Putlitz je skonstruiral dvorano s kapaciteto 20.000 obiskovalcev naenkrat. Med načrti je bilo tudi izgradnja bazenov in gledališča ter velik dok za potniške ladje.
 
prora3

Kot smo že zapisali je bila izgradnja kompleksa zaradi začetka vojne prekinjan in nikoli dokončana. Zgrajenih je bilo osem hotelskih blokov, zgolj groba konstrukcija gledališča in kina, medtem ko z gradnjo ostalih objektov še niso začeli.
Po vojni je območje zasedla Sovjetska vojska, ki je iz objektov odnesla vse, kar se je odnesti dalo, koncem štiridesetih let pa tudi podrla dva izmed teh blokov. Po sestavi vzhodnonemške vojske je območje postalo zaprto vojaško območje, namenjeno urjenju vojaških enot - do leta 1992. Potem letu je nekaj objektov služilo tudi kot azil za iskalce azila iz nekdanjih držav SFRJ.
 
prora4
 
Od leta 2000 se v kompleksu nahaja muzej in od leta 2004 je eden izmed blokov predelan/obnovljen v hostel. Načrtujejo pa še izgradnjo modenega letovišča s 300 posteljami, diskoteko, ...
 
Skratka, če načrtujejte potep po Evropi, potem tega kompleksa ne smete zgrešiti.
  
 
Vir:
27. januar 2014