Najbolj nenavadni arhitekturni podvigi na svetu

Zbrali smo nekaj nenavadnih arhitekturnih podvigov, ki privlačijo poglede tako stroke kot laične javnosti (po domače turistov).
Najbolj nenavadni arhitekturni podvigi na svetu
 
Arhitekti gradijo nenavadne stavbe, da bi z njimi popestrili okolico, privabili obiskovalce in jih nasmejali. Mnogokrat gre za izjemno zahtevne statične, projektantske in gradbene projekte. Takšna arhitektura, ki je izven meja klasične postavitve, se takoj vpiše med turistične zanimivosti, zato jo investitorji podpirajo in bo vedno zanimiva. Predstavljamo nekaj najbolj fantastičnih gradbenih podvigov.


Košara (na sliki zgoraj)
Enkratna zgradba, ki na zunaj deluje kot velikanska košara za na piknik. Locirana je v Newarku, Ohio, ZDA.
ujEvl
    
Plesoča hiša

Praška znamenita »plesoča hiša« je delo češkega arhitekta s hrvaškimi koreninami Vlada Milunića in kanadskega zvezdnika med arhitekti Franka Gehryja. Začetek gradnje sega v leto 1994, stavba pa je bila končana dve leti kasneje.

Neklasična oblika je bila še nekaj več kot dobrim desetletjem precej kontroverzna. Takratni predsednik Vaclav Havel, ki je desetletja živel v bližini, je gradnjo podpiral in upal, da bo stavba postala center kulture. Svoje originalno ime Fred in Ginger je dobila po  slavnem hollywoodskem plesnem paru Fredu Astairu in Ginger Rogers.
frank gehry s fred ginger house

Piano hiša
Na Kitajskem je cel kup nenavadnih stavb; ena izmed njih je tudi "klavirska" hiša, ki stoji v provinci Anhui. Do prostorov v obliki klasičnega klavirja se vzpnemo po tekočih stopnicah v "prizidku" v obliki violine. V stavbi so predstavljeni številni načrti mesta in razvojne priložnosti province. Vlada upa, da bo tako pospešila razvoj mest v tem delu sveta.
Beautiful Piano House in China 2
Beautiful Piano House in China 4

Knjižnica iz knjig
Parkirna hiša knjižnice v Kansasu se ponaša z vpadljivo zunanjščino, ki jo sestavljajo knjige velikih dimenzij. Arhitekti so za postavitev izbrali vplivna dela, ki v svojih zgodbah opisujejo zgodovino mesta.
Sn3Xj

Tajski robot
Kje drugje kot na Tajskem bi stala stavba v obliki robota iz 80. let prejšnjega stoletja. Arhitektura je simbol računalniškega napredka v tem koncu sveta, tehnološke modernizacije in odziv na neoklasično ter postmoderno arhitekturo. Končana je bila leta 1986.
hlMSs

Modra stavba
Znamenita modra stavba v Rotterdamu je že dolgo časa zapuščena in je namenjena rušenju. Nekoč je bila ena najbolj neopaznih arhitektur v mestu, potem ko so jo prebarvali na modro, pa je postala med najbolj fotografiranimi. Meščani so z lokalnimi možmi dosegli dogovor, da bo hiša modra tako dolgo, dokler ne bo izdelan nov gradbeni načrt.
blue building beukelsblue 4

Ukrivljena hiša
Poljski arhitekt Szotynscy Zaleski je navdih za svojo nenavadno mojstrovino našel v ilustracijah umetnika Pera Dahlberga, ki se je v Sopotu mudil kot na obisku. Ena najbolj očarljivih stavb na Poljskem se razprostira na površini 4000 kvadratnih metrov v bližini nakupovalnega centra Rezydent v Sopotu.
98BXl
 
vir: internet; dnevnik.si
 
Vir:
30. december 2014