Naj bo ZELENO vaš novi način življenja

Zakaj ne bi bilo novo leto ali pa kakšen drug, za vas pomemben datum, prelomnica v vašem življenju? Naj vam življenje polepša odločitev, da boste od tega trenutka dalje živeli bolj "ZELENO".
Naj bo ZELENO vaš novi način življenja
  
Pa s tem ne mislimo na nakupe (za sedaj še) dragih naprav in dodatkov za čistejše okolje, temveč bi vas le radi opozorili na malenkosti, ki jih lahko z malce truda in pozornosti izvedete oz. prihranite, ter tako vsaj malo prispevate k ohranitvi našega okolja. S temi ukrepi ne boste samo v koraku z globalnimi trendi, pač pa boste prenesli malce več šelestenja (američani bi rekli zelencev) tudi v vašo denarnico, predvsem pa se boste počutili veliko boljše ter tudi tako vplivali na vašo okolico, da vas bo začela posnemati.
 
Razsvetljava
Uporabljajte varčne svetilke, ki ne le da trajajo skoraj do 10× dlje, ampak porabijo tudi do 75% manj energije. Prihranek na eno žarnico se na začetku ne zdi tako smiselen (glede na trenutno ceno varčnih sijalk), vendar podrobno spremljanje stroškov na letni osnovi pokaže prednost varčnih sijalk (beri prihranek) že po končanem prvem letu.
 
Zmanjšajte porabo vode
Človek dnevno potrebuje za minimalne fiziološke potrebe 1,5–3 l vode (za pitje in kuhanje), seveda odvisno od letnega časa. Pri načrtovanju preskrbe s pitno vodo iz vodovoda je potrebno zagotoviti približno 150 l dnevno na osebo. Čim večje je mesto oz. kraj, večja je poraba vode, in sicer dnevna poraba vode na osebo lahko doseže tudi 250–300 ali celo več litrov (američani po njihovih uradnih podatkih (EPA Water Sence) porabijo v povprečju 100 galon/dan oz. skoraj 380 l/dan).

Nekaj nasvetov
Za zmanjšanje porabe vode lahko vgradite zaviralce pretoka vode - npr. ročko za tuš, z omejitvijo do 6l pretoka na minuto, lahko pa porabo zmanjšate že ob sami bolj ekonomočni izvedbi kopanja - preidite iz kopeli na tuširanje (poraba vode se zmanjša za 30%).
Nezatesnjene vodne pipe in straniščne splakovalnike je mogoče z nekaj gibi popraviti. Skozi curljajočo pipo lahko dnevno odteče do 17 l pitne vode. Izplakovalniki s tipko za prekinitev porabijo do 70% manj vode. Tudi stare kotličke je mogoče prenoviti. Voda v kopalnici in kuhinji naj ne teče po nepotrebnem. Kadar kupujete pomivalni ali pralni stroj, bodite pozorni na porabo vode. Razlike med aparati so precejšnje. Vrt zalivajte z deževnico iz soda. Avtomobil operite v avtopralnici.
 
Izkoristite sonce
V mrzlem delu leta čez dan odstrite zavese in odstranite ostale ovire, ki bi lahko preprečevale vstop sončnim žarkom v prostor. Naj vam sonce s tem preprostim trikom pomaga zmanjševati porabo za ogrevanje (po nekaterih podatkih tudi do 10% dnevno).
V poletnih mesecih pa delajte ravno obratno - s preprečitvijo pregrevanja vaših prostororv s sončno svetlobo lahgko zmanjšate stroške hlajenja tudi do 30%.
 
Občutite toploto
Redno preverite vaš ogrevalni sistem vsaj enkrat na leto, strokovni pregled serviserja pa opravite vsaj na dve leti. Tako boste zagotovili boljše delovanje in večjo učinkovitost vašega sistema. Z rednim vzdrževanjem in čiščenjem lahko prihranite na računih za ogrevanje ter zmanjšate izpuh ogljikovega dioksida v ozračje.
 
Ohladite se
Po raznih izračunih lahko stroške ogrevanja zmanjšate tudi za 5% le z ohladitvijo vaših prostorov le za 1°C (ja, eno stopinjo Celzija). Ceneje se je dobro napraviti oz. obleči pulover, kot pa plačevati "nepotrebne" stroške za ogrevanje.
 
Če boste upoštevali ta navodila, boste že na pravi poti, da boste zaživeli "zeleno"!
  
 
Vir:
06. januar 2008