Kako znižati stroške ogrevanja?

Ogrevanje na biomaso je korak k čistejšemu okolju in korak do nižjih stroškov ogrevanja.
Kako znižati stroške ogrevanja?

  
Peči na biomaso so v današnjih časih postale tehnološko zelo dovršene, omogočajo veliko mero avtomatike in kar je najpomembneje, visok procent izkoristka pretvorbe energije, ter nižjih emisij v okolje.

Biomasa je gorivo pripravljeno iz naravnih odpadkov, denimo žagovina, odpadek od obrezovanja dreves in podobno. Posebej primerni za ogrevanje na biomaso so peleti, ki so produkt naravnega, čistega lesa, stisnjenega pod visokim tlakom skozi za to pripravljeno orodje. Mali leseni valjčki-peleti se odlikujejo z nizko vsebnostjo vlage in visoko kurilno vrednostjo.
  
Za okolje je pomemben podatek, da gre pri biomasi za izgorevanje brez ostankov žvepla. Co2, ki pri postopku gorenja nastaja, pa postane del naravnega ogljikovega krogotoka. Drevo v dobi 40-ih let absorbira od 500-1000 kg Co2.

Za primerjavo povejmo, da ogrevanje s kurilnim oljem povzroča cca 50% več škodljivih emisij za okolje. Pri tem uporabniki zapravijo tudi neprimerno več denarja za nabavo energenta.

Glede na velikost prostorov za ogrevanje se je predhodno pametno posvetovati s strokovnjakom za peči na biomaso, ki nam svetuje kako veliko peč potrebujemo za dosego tega cilja. Tu je pomembna moč gorilnika v KW.
  
Poznamo peči na polena, sekance, pelete …  Uporaba peči na biomaso je skrajno enostavna, saj je v večini primerov močno avtomatizirana in nam omogoča brezskrbno rabo.

Ker je ogrevanje bivanjskih ali delovnih prostorov nujno in postaja čedalje dražje, pa tudi naporno za naše okolje, je vsekakor potrebno dobro premisliti kako in na kaj jih ogrevati.

 
Vir:
04. maj 2012