Kako so živeli pred klimatskimi napravami?

Verjetno se vam je v zadnjih poletjih že kdaj zastavilo to vprašanje, medtem ko ste prepoteni in razgreti vstopili v toplo hišo, ko ponoči zaradi pregretega objekta niste mogli spati, ...
Kako so živeli pred klimatskimi napravami?
  
Čeprav se večina dandanes ne more predstavljati življenja brez klimatske naprave, ki so jo izumili že daljnega leta 1902 in je največji bum (vsaj v ZDA) dosegla konec 60-ih let, nekaterim še vedno uspe preživeti brez nje.
Pa poglejmo kako.
 
Včasih so drugače gradili hiše
Ni potrebno veliko razmišljati, saj se že na prvi pogled vidi razlika med današnjo in staro kamnito stavbo z več kot pol metra debelimi zidovi in majhnimi okni v pritličju, kjer se je nahajal dnevni del hiše ter največkrat lesenim in z ilovico izoliranim zgornjim delom objekta, ki je predstavljal spalni del. V mestih so npr. toploto v večstanovanjskih zgradbah reševali tako, da so etaže višje - tja do 3 m, saj se je poleti toplota zadrževala zgoraj, spodaj pa je bilo hladneje (seveda je bilo pozimi prostore toliko težje ogrei, ampak to je snov za drugi prispevek).
 
Naši predniki so na vzhodno in zahodno stran objekta tudi radi zasadili drevesa, ki so poleti dajala senco in tako še dodatno pripomogla k hladu. Poleg tega pa so sobe imele okna na nasprotnih straneh prostora, kar je omogočalo navzkrižno prezračevanje, v kolikor to ni bilo mogoče, so bile sobe postavljene v nizu z vmesnimi prehodi na istem mestu, da se je lahko hladen zrak nemoteno "sprehodil" skozi objekt.
 
Več so bili zunaj
Veranda in kamin sta šarmantna elementa, ki počasi toneta v pozabo, vendar sta oba imela svoj pomen - eden poleti, drugi pozimi. Objekti, ki so bili že modernejše izvedbe (tanjši zidani zidovi) so, še posebej je bil ta trend razvit v južnih deželah, imeli na južni strani pokrito verando, kjer so se ljudje raje zadrževali, kot v zatohlih in vročih prostorih. To je ponekod pripeljalo do celotne kulture ljudi, ki posedajo na svojih verandah po večerji in uživajo v rahlem vetriču - žal ta kultura izumira.
 
Sprememba urnika
Siesta!  Je potrebno zapisati kaj več. Španska (no ne sam Španska) razvada, ki v popoldanski vročini več kot ustreza, saj telo v ležečem položaju med počivanjem najmanj dela in je s tem najmanj obremenjeno.
 
Večkrat so šli v kinematografe
V Ameriki so klimatske naprave najprej vgrajevali v kinematografe, potem kasneje še v blagovnice, ... Eden izmed razlogov je bila tudi zelo visoka cena in kot taka izven dosega delavskega ljudstva. Zato so hodili v kinematografe, kjer je bilo veliko hladneje kot zunaj.
 
Bili so ustvarjalni
Na netu se najde zelo veliko različnih zapisov, kako so se včasih ljudje spopadali z vročino - od crklanja zameznjene steklenice vode do vpletanje ledu med lase, obešanja mokrega perila nad vrati (ustvarjanje močvirskega efekta vlažnega zraka) do (domnevno) hlajenje spodnjega perila v hladilniku - no tega zadnjega upamo, da ne boste preizkusili.
 
 
Vir:
28. julij 2015