Kako se lotimo iskanja nepremičnine

Predpogoj, da najdete sebi najprimernejši novi dom, je ogled čimveč nepremičnin, ki so ponujene na tržišču.
Kako se lotimo iskanja nepremičnine
Za pomoč pri izboru si izdelajte seznam vseh vaših potreb in želja.
 
Iskanje začnite z ogledom štirih ali petih nepremičnin, ki vsaj približno ustrezajo vašim zahtevam. Ob ogledu tolikih nepremičnin utegnete v začetku biti zmedeni, vendar je dobro, da z nepremičninskim agentom, ki vas zastopa, ugotovite vse dejavnike, ki so vam ustrezali in vse pomanjkljivosti, ki so vas motile. Tako si boste vi pa tudi agent ustvarili jasnejšo sliko o tem, kaj želite. Večkot boste komunicirali z agentom, lažje bo našel primerno nepremičnino.
 
Zavedajte se, da boste ob nakupu nepremičnine morali skleniti kar nekaj kompromisov med vašimi željami in realnostjo na tržišču (visoke cene, neurejene lokacije, slaba gradnja ipd.). Ko si boste ogledovali nepremičnine, si vsako posebej zabeležite in naredite povzetek osnovnih podatkov o njej (telefon lastnika, naslov, kvadratura, cena, vaša opažanja o pomanjkljivostih in prednostih).
 
V primeru, da ste našli nepremičnino, ki vam na prvi pogled ustreza, prosite agenta ali lastnika naj vam posreduje čimveč dodatnih informacij in če je le mogoče tudi fotografijo. Še posebej hitro se prodajo atraktivne nepremičnine. če vam agent sporoči, da je našel ugodno nepremičnino, ki bi bila lahko za vas zanimiva, ne odlašajte dogovorite se za takojšnji ogled.
 
Preden se odločite za nakup, si nepremičnino večkrat oglejte. Najbolje je, da na vsaki ogled pridete ob drugem delu dneva. S tem boste ugotovili, kako pada svetloba v stanovanje, kakšen je občutek bivanja v njem in kakšno je stopnja hrupa v soseski ob delavnikih. Dobro je tudi, da se večkrat sprehodite po okolici in s tem pridobite občutek o soseski. če vas zanima, kakšni so nadaljnji urbanistični načrti, lahko zaprosite agenta, da vam priskrbi urbanistični plan, lahko pa se glede njega pozanimate tudi sami na občinskem Uradu za urbanizem v občini, kjer je nepremičnina.
 
Iskanje primerne nepremičnine običajno ne poteka samo pri eni agenciji, temveč se morate o prodaji informirati pri večih agencijah. Lahko si sestavite seznam vseh agencij, ki poslujejo na za vas zanimivem območju in jim telefonsko, po faksu ali internetu posredujete svoje želje in se vpišete v njihove baze iskalcev. Redno, vsakdanje spremljanje oglasov v dnevnem časopisju, specializirani oglasniki in agencijske ponudbe na internetu, kjer so zbrane informacije o prodaji nepremičnin, so primeren dodatni vir informacij o ponudbi novih nepremičnin. Za dodatno informiranje prodajalcev, da kupujete nepremičnino, lahko tudi sami oddate oglase v medije. Če se želite še dodatno informirati o prodaji, lahko izdelate letake o vaših željah po nakupu in jih izobesite na oglasne deske na lokacijah, ki se vam zdijo primerne, lahko se na teh lokacijah tudi informirate pri poštarjih, ki dobro poznajo sosesko. Primerni viri informacij so tudi prijatelji in znanci in tudi njih lahko povprašate o informacijah.
 
 
Vir:
01. januar 1970