Kako postati dober gradbeni inženir

Predstavljamo vam nekaj koristnih nasvetov - tako za začetnike, kot za stare mačke (v smislu obuditve iskrice).
Kako postati dober gradbeni inženir

  
Naj predstavimo nekaj najpomembnejših korakov:
 
Komunikacijska spretnost
Učinkovita komunikacija terja določen čas in predvsem veliko prakse. Bližnjic ni!  Ne glede na to, kako dobre so vaše inženirske veščine, boste še vedno morali sami razložiti svoje ideje in druge prepričati v njihovo izvedbo. Naučite se povedati bistvo in se umakniti. Znanje in strokovnost sta prevladala tuj naglas, pomanjkljivo slovnico ali nepravilno črkovanje - kot je bilo to v navadi pred obdobjem SMS sporočil in e-pošte. V kolikor smatrate, da vaše komunikacijske sposobnosti niso zadovoljive - vedno vam je na razpolago Toastmasters (pri nas so locirani v Ljubljani), kjer lahko razvijete vaše govorne veščine in se znebite treme.
 
Dober mentor
Prvi mentor oblikuje prihodnjega strokovnjaka. Prednostna naloga vsakega začetnika bi morala biti najti dobrega mentorja - tudi če je potrebno delati zastonj, kajti pridobljeno kvalitetno znanje je najboljša naložba za prihodnost. Če imate možnost izbire prvega delodajalca - pozanimajte se kdo bo vaš mentor in kakšne so njegove reference v strokovnem svetu. V kolikor kot začetnik pri prvi zaposlitvi ne vidite možnosti za kvalitetno učenje in kasnejše napredovanje - potem je celo bolje preskočiti to ponudbo in poiskati drugo, kvalitetnejšo.
 
Razvijanje tehničnih znanj

Projekti, ki prihajajo so vedno bolj kompleksni kot tisti včasih, tako da nobeden ne ve vsega. poiščite področje, ki vas zanima in veseli in se specializirajte - razširite svojo bazo znanja. Nikar ne skačite naokoli in ne postanite vseved na vseh področij - na koncu boste postali le nosilec projektov v dobesednem smislu (prenašalec papirjev), medtem ko se bodo s strokovnimi zadevami ubadali specialisti.
 
Bodite raziskovalec
Če je le mogoče čimprej raziščite vse strani poklica - majhno/veliko podjetje, zasebni/javni delodajalec, izvajalec/naročnik. Da postanete najboljši, je najbolje poznati vse vpletene strani, njihova razmišljanja, kajti le tako boste lahko hitro in spretno krmarili med čermi, ki vam jih nastavlja posel. Nikar se ne osredotočite le na eno stran ograje!
 
Znoj je obvezen
Nihče ne začne na vrhu - bodite pripravljeni na trdo in kruto delo. Nekateri občutek "pravičnosti" med vloženim delom in poplačilom s strani delodajalca razvijejo hitreje kakor nekateri - če se delodajalec ne zmeni za vaš vložen trud in pridobljeno znanje, potem je čas za zamenjavo.
 
Izpopolnjevanje znanja
Učimo se vse življenje, zakaj ne bi tega učenja izkoristili v prid poklica, ki vas veseli. Nadaljevanje izobraževanja in pridobitev kredibilnosti (ki ni nujno povezana z nazivi kot so mag., dr., ...) - to so pomembni mejniki v karieri, vendar pozor: pridobitev izobrazbe ne pomeni takojšnje poti navzgor - to znanje je potrebno v praksi še dokazati!
  
 
Skratka, gradbeni poklic je težak za vse tiste, ki ga opravljajo z odporom - nam ostalim pa je poklic gradbenika v veselje in radost, saj ga čutimo kot življenjsko poslanstvo. Po domače, se počutimo kot mlad fant v peskovniku ...  ;)

 

 
Vir:
11. maj 2015