Kako izbrati ponudnika montažne hiše?

V obsežni paleti ponudbe izberite ustreznega ponudnika oz. proizvajalca. Večina le teh ima izdelane tipske hiše, z že v naprej določeno fiksno ceno. če pa želite hišo čisto po svojem okusu so vam na razpolago usposobljeni projektanti, ki načrt seveda zaračunajo.
Kako izbrati ponudnika montažne hiše?
 
  
Izdelajo vam tudi kompleten cenik za gotovo hišo, ki se med samo gradnjo ne spreminja.
 
V Sloveniji je veliko ponudnikov montažnih hiš in vsi jih prodajajo po različnih cenah. če se odločite za tipsko hišo in naročite izdelavo predračuna v različnih podjetjih, boste videli, da se cene zelo razlikujejo. To se ne zgodi zaradi tega, ker bi imeli višje cene materijalov, razlika nastane, ker vam podjetja nudijo zelo različne pakete. Neko podjetje vam pri gotovi ceni na ključ nudi res samo najosnovnejše zahteve, pri teh je cena seveda najnižja. Spet drugi pa vam v istem paketu na ključ nudi veliko več: položijo vam talne obloge, keramiko, alarmne sisteme, opremijo vam kopalnico in kuhinjo.  Pri takem podjetju je cena seveda nekoliko višja. Dobro morate preveriti, kaj vam za določeno ceno nudijo. Naprimer ostrešje : proizvajalec vam ostrešje izdela, vendar v ceno ostrešja ni vključena kritina, le to kupite sami.

Preden podpišete pogodbo je dobro, da vam proizvajalec točno pove garancijske roke oz. roke reklamacije in kdo izvaja popravila.

Hiše ponavadi nudijo v dveh različnih paketih, to je v 4. gradbeni fazi ali na ključ, to pomeni gotova hiša, takoj vseljiva.

Ker ima le malokdo takšen finančni zalogaj, da kupi celotno hišo na enkrat, vam podjetja nudijo tudi različne bančne kredite. Ko sklenete pogodbo in vplačate avans (ponavadi 60 odstotkov končne cene), gre načrt v proizvodnjo.

Tehnologija je danes tako razvita, da vam hišo praktično gradijo računalniki. Vaša naloga je, da priskrbite vso ustrezno dokumentacijo (priglasitev del, gradbeno dovoljenje, soglasja…), ter da izdelate klet oz. prvo ploščo. Kako izdelate temelje vam svetuje proizvajalec. Nato uredite parcelo, da bo primerna za gradbišče. Seveda, mora biti tudi dostopna, saj dele hiše pripeljejo tovornjaki. Pri proizvajalcu se morate pozanimati, če vam v ceni nudijo prevoz in dvigala, ki so za delo potrebna. če ne, jih morate priskrbeti sami. Nato vam hišo pripeljejo in zmontirajo. Proizvajalci vam garantirajo, da je hiša v določenem roku končana. Paket ¸¸na klju踸 ima približen rok od podpisa pogodbe pa do vselitve približno 4 mesece (odvisno od proizvajalca).

Seveda pa vam vsak proizvajalec v svoji široki, dodatni ponudbi nudi praktično vse; od urejanja dokumentacije, izdelave kleti, opremljanja stanovanja kot tudi ureditve kompletne okolice hiše. Pa tudi, če parcele še nimate vam vsi proizvajalci le-to tudi najdejo.  
  

 
Vir:
30. november -0001