Kaj je dobro vedeti, preden se odločite graditi hišo

Slab izvajalec vam lahko povzroči veliko težav. Enako je s slabim materialom. Da preprečite kasnejše težave, priporočamo da si ogledate 7 stvari, na katere biti še posebej pozorni, preden primete za lopato.
Kaj je dobro vedeti, preden se odločite graditi hišo
  
Tradicionalna gradnja je predpogoj za dolgo življenjsko dobo, garancijo in kakovost. Toda za večino ljudi, ki se odločijo za gradnjo hiše ali vikenda, je postopek načrtovanja in izvedbe, izbire obrtnikov in materialov ena velika črna luknja. Neznanje ni naključno. Večina izvajalcev in proizvajalcev strankam ponuja le svoj končni izdelek, ne pa tudi podpore, pomoči in strokovnih nasvetov "pred" in "med" gradnjo.

Vendar je pri gradnji hiše ključna izbira materialov in izvajalcev. Na nekatere stvari ne boste imeli vpliva, ker jih zapoveduje stroka, vendar je pa napake pri izbiri izolacije težko popraviti. Da slabe odločitve ne bodo prekinile vaših prizadevanj (pred začetkom gradnje hiše) in če se odločate za stavbo iz trdnih materialov, upoštevajte naslednje stvari.

Strop
Po gradnji je skoraj nemogoče spremeniti strukturne elemente stavbe brez drage in celovite rekonstrukcije. Nosilne stene in stropovi - plošče so srce vašega doma.

Večina projektov je izdelanih na klasičen način z armiranobetonsko (AB) ploščo, pa vendar je na trgu kar nekaj ponudnikov, ki nudijo t.i. montažne plošče, plošče narejene iz prefabrikatov. Prednost te izvedbe je predvsem v hitrosti gradnje, saj ne potrebujete toliko časa za zorenje konstrukcije.
Vprašajte vašega izbranega projektanta po tej možnosti.
financing 3536752 1280

Zvočna izolacija
Udobje je ena glavnih prednosti življenja v domu. A udobje ni le toplotna, ampak tudi zvočna kategorija. Lastniki stanovanj se pri gradnji in izbiri materialov običajno ukvarjajo z vidnimi stvarmi (barva sten, izbira ploščic in sanitarne opreme). Zvočna izolacija je nepravično zapostavljena. Zamujeno je (najpogosteje) pred vselitvijo. Potem pa je običajno prepozno. Popravki so dragi, zahtevni in dolgotrajni.

O zvočni izolaciji je treba razmišljati pravočasno. Kot pri zvočni izolaciji stanovanja skrbno preučite vse lege notranjih predelnih sten in njihove zvočne lastnosti. Obstaja nekaj ključnih položajev - predelne stene med dnevno in nočno cono, kopalnico in druge prostore. 

Poleg različnih opek obstajajo tudi suhomontažni sistemi, s katerimi lahko dosežete želeno zvočno izolacijo. To so stene iz predelnih sten iz mavčne plošče s polnilom iz kamene volne . Predelne stene so lahko z eno ali dvojno podkonstrukcijo in so prekrite z eno ali dvema slojema mavčnih plošč. Če je dvoslojna, debela 12,5 cm , je zvočna izolacija v takih primerih od 45 do 60 dB  (odvisno od kakovosti kamene volne).

Hitrost gradnje
Običajno se reče, da je "čas denar". To ni nikjer bolj očitno kot na gradbišču. Odprto gradbišče stane veliko. Zato je ključnega pomena hitrost in učinkovita gradnja hiše.

Kot je znano, lahko celo hišo zgradimo z bloki. Gre za sistem zidanja s pomočjo zloženih blokov in tanke plasti malte. Stenske površine so ravne in dobro zatesnjene. Med gradnjo je gradbišče čisto. Velike dimenzije blokov omogočajo prihranek časa in manjše število kosov na kvadratni meter. Takšne bloke ponujata npr. Wienerberger in Xella.
architect 1080589 1280

Izbira mojstra
Izkušeni izvajalec vam lahko prihrani čas in denar. Neizkušen pa vam lahko povzroči veliko težav. Trg je majhen in tradicionalen, mojstri pa niso vedno usposobljeni (ampak le priučeni). Toda to vas ne bi smelo odvrniti. Če naletite na nerazumevanje izvajalca, se vam ni treba odpovedati svojim željam in idejam. Morate iti naprej in poiskati skupino strokovnjakov, ki vam bo pomagala uresničiti vaše ideje.

Dobro se pripravite in sodelujte s certificiranimi izvajalci, ki vam lahko zagotavljajo kakovost. Preverjeni materiali in rešitve ter dobro uveljavljene ekipe, ki delajo na njih, so za vas vedno boljša možnost kot improvizacija v izvedbi.

Splača se pregeldati kar nekaj tovrstnih portalov - tudi naš imenik vsebuje kar precejšnje število izvajalcev, ter jih kontaktirajte. Pa ne pozabite jih povprašati, če izpolnjujejo vse zahteve za izvedbo gradnje po Gradbene zakonu.

Torej: izkušeni izvajalec vam lahko prihrani čas in denar.

Ne izgubljajte časa z iskanjem

Zahtevaj ponudbe

Preverjeni ponudniki gradbenih storitev in prenove za vas


build a house 4503738 1280

Na ključ
S tem gradbenim sistemom dobite popolno storitev in objekt, pripravljen za vselitev. Ostane vam samo še nakup pohištva. Gradnja hiše bi morala biti stroškovno učinkovita. A pogosto se zgodi, da je "šov" med gradnjo dražji in daljši, kot ste načrtovali. Zato vam svetujemo, da rajši vzemite mesec ali dva več časa pri projektiranju in izbiri izvajalca ter z izbiro izvedbe na ključ le še nadzorujete potek gradnje. 

Način gradnje po sistemu "na ključ" je zanesljiv postopek, saj so vsi stroški in roki fiksni in vnaprej določeni. Po pogodbi "na ključ" se izvajalec zaveže, da bo na določeni parceli zgradil določen gradbeni objekt v skladu s fiksnimi in vnaprej določenimi stroški. Vendar pa moramo opozoriti, da vsaka sprememba s strani naročnika med gradnjo lahko krepko podraži investicijo.

S sistemom na ključ dobite popolno storitev in objekt, pripravljen za vselitev.

Poleg navedenega je še ena prednost tega gradbenega sistema pomembno financiranje. Financiranje s posojili ali gotovinskimi plačili se izvaja glede na potek in izvedbo del.

Toplotna izolacija
Da bi zgradili boljšo in bolj ekonomično hišo, imata odločilno vlogo izbira in kakovost vgrajenih materialov. Ko govorimo o zanesljivosti in kakovosti fasadnih sten, priporočamo, da se odločite za fasadne sisteme, ki so na trgu že nekaj let.

Po drugi strani pa pri projektiranju hiše upoštevajte, da imajo hiše z več zunanjimi stenami večje toplotne izgube. Preprosta pravokotna oblika zagotavlja manjše zunanje površine in s tem nižje stroške ogrevanja in hlajenja.
relaxing 1979674 640

Vzdrževanje
Vsak nameščen sistem in material ima svoj rok trajanja in garancijo. Da bi vaša hiša ohranila standard kakovosti in udobja, ki ste je vajeni, jo morate redno vzdrževati.

Tekoče vzdrževanje objekta pomeni izvajanje del, ki se izvajajo za preprečitev škode, povzročene z uporabo objekta, ali za odpravo takšne škode. Sestavljeno je iz pregledov in popravil, torej vseh obrtniških del, ki zagotavljajo vzdrževanje objekta na zadovoljivi ravni kakovosti.

Po drugi strani pa je investicijsko vzdrževanje izvedba gradbenih in obrtnih ali drugih del, odvisno od vrste objekta, da bi izboljšali pogoje uporabe objekta med obratovanjem. Cilj investicijskega vzdrževanja je med drugim tudi povečati vrednosti objekta na trgu nepremičnin.
door 1089560 1280

Za konec - gradite, da traja
Ker gre pri vsaki izbiri za spoznavanje možnosti (pred začetkom gradnje) se čim bolje pripravite in oborožite z informacijami. Enkrat zgradite hišo in v njej boste živeli vsak dan. Zato moramo vanjo vlagati. S tehnično in strokovno pomočjo vam bo pravilna izbira materialov in obrtnikov prihranila hišo do konca življenja. Kot garancijo za trajnost in kakovost priporočamo, da (vedno) izbirate sistemske rešitve, preverjene materiale in izvajalce ter se odločite za gradnjo na "ključ".

Slab izvajalec vam lahko povzroči veliko težav. Enako je s slabimi materiali. Zato bi morali biti najbolj pozorni na njihovo izbiro. Pred začetkom gradnje se posvetujte s projektantom ali arhitektom, izbranim izvajalcem, torej se pravočasno informirajte in bodite pripravljeni na presenečenja.
  
 
Vir:
06. februar 2021