Ekološki odtis

Ekološki – ogljični odtis hiše iz naravnih materialov in trajnostni razvoj
Ekološki odtis
  
Z vsakim našim dejanjem pustimo takšno ali drugačno sled ali odtis, ki vedno v končni fazi vpliva na naše okolje. Odtis je pozitiven, dokler živimo v skladu z naravo, ko pa posegamo v naravo preveč, le-ta postane negativen. Klasična gradnja v svetu povzroči okoli 50% vsega onesnaženja ( od tega 75% povzroči gradnja stanovanjskih hiš ). V ta odstotek je zajeta tako proizvodnja materiala (izdelava cementa, opek, izolacijskih materialov, umetnih materialov ter prevoz teh materialov) kot gradnja objekta, vzdrževanje le-tega (ogrevanje, obnova) in razgradnja vsega materiala po rušitvi.

Odstotek onesnaževanja okolja lahko zmanjšamo na več načinov. Najpomembnejši med njimi so: prilagojena velikost objektna glede na potrebe posameznika, gradnja z naravnimi materiali ter gradnja z lokalnimi materiali (materiali, ki jih dobimo blizu gradbišča).

Torej kako zgraditi sodobno hišo in onesnažiti okolje 10x manj s klasično gradnjo?
Če upoštevamo zgoraj naštete dejavnike, lahko uporabimo npr. les za konstrukcijo iz bližnjega gozda, bale slame za izolacijo iz njive, ilovico za omete pa uporabimo tisto, ki jo izkopljemo pri postavljanju temeljev. Ti naravni materiali imajo kot gradbeni elementi že uveljavljeno tradicijo v našem okolju. Za gradnjo svojih bivališč so jih uporabljali naši predniki, danes pa jih ob nadgradnji njihovega znanja ponovno odkrivamo.

Zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na ekološki odtis, je vzdrževanje hiše. Z ogrevanjem in hlajenjem hiše lahko okolje zelo obremenimo. Hiša, ki je izolirana z balami slame, porabi za udobno življenje zelo malo energije, saj so slamnate bale zelo dober izolator. Sama obnova take hiše, če do nje sploh pride, zahteva od lastnika zelo malo časa ter denarja. Tudi pri razgradnji take hiše oškodujemo okolje zelo malo saj lahko vse gradbene materiale uporabimo še enkrat ali pa jih mirne vesti vrnemo v okolje, kje smo jih tudi dobili.

Še skladnejše sobivanje z naravo omogočajo podsistemi, ki jih vgradimo v naše bivalno okolje. Nekateri izmed podsistemov so: rastlinska čistilna naprava za odpadne vode, izkoristek meteornih vod, zidana peč na drva za ogrevanje prostorov in vode, ločevanje odpadkov, ekološki vrt in sadovnjak…
 
Ob vsem napisanem lahko spoznamo, da so trajnostni razvoj, skrb za okolje, za naše zanamce in kvaliteta bivanja naši poglavitni cilji.
 
vir: naravnagradnja.com
 
Vir:
16. maj 2016