Bobrov center, Rogaška Slatina

Obiščite Bobrov center in se z Bobrom podajte na pot nastanka Panonskega morja, prepotujte reko Sotlo ter se spoprijateljite z Bobrovimi vodnimi prijatelji. Zraven pa si še oglejte prekrasen lesen objekt.
Bobrov center, Rogaška Slatina
   
Interaktivna lesena posoda s fasadnimi odprtinami, ki zaporedje pogledov, ponuja poučno, meditativno, a tudi dinamično prostorsko izkušnjo.

Bobrov center (Center for Nature Protection Sotla) je namenjen opazovanju in predstavitvi narave ob reki Sotli, za namene izobraževanja, znanstvenih raziskav in turizma. Nahaja se ob slovensko-hrvaški meji, ob presahlem Vonarskem ali Sotelskem jezeru, ki je postalo edinstven naravni rezervat. Po projektu Andreja Strehovca in Roberta Potokarja je bila narejena arhitektura, ki sledi naravni topografiji, kot so za portal gradnja.rs zapisali arhitekti.
dabrov centar strehovec potocar 05

Projektna naloga je vključevala stavbo, ki bi služila kot center za varstvo narave na ekološko zavarovanem območju. Sama ideja je bila zgraditi eko-turistično postajo ali kontrolno točko na redko poseljenem območju, na občutljivem območju, ter konec koncev tudi privlačno točko vredno obiska med Rogaško Slatina in Podčetrtkom.

Arhitekturni koncept je zasnovan kot interaktivna lesena posoda ali prehodna ploščad z osrednjim opazovalnim stopniščem (stolpom) in krožno opazovalno ploščadjo na strehi.
Z odprtega krožnega stopnišča skozi odprt krožni hodnik vstopite v štiri ločene programske dele: info-točka z omaricami in kavarno, kabinet z balkonom, trgovina s kabinetom in teraso, tematski razstavni center z balkonom. Balkoni ali terase so zaradi senčenja globlje proti jugu , pravi Strehovec.

Arhitektura je postavljena v pokrajino po principu razširjene kulise, znotraj katere so urejeni razgledni nivoji, krožne povezave in funkcionalni prostori. Fasadne odprtine zaporedni pogledi iz odprtih in zaprtih prostorov. Na ta način se obiskovalcu ponudijo izobraževalne vsebine in meditativno ali dinamično prostorsko doživetje.
dabrov centar strehovec potocar 19
 
Slojevit, a kompakten arhitekturni videz z lesenimi ploščadmi in leseno fasado, ki je teksturirana z ritmi in rasterji, interpretira okoliško ljudsko arhitekturo in se nanaša na kulturno in naravno krajino. Po besedah ​​arhitekta je zaradi skrbi za okolje predviden manjši in ožji objekt, ki se nahaja bližje cesti, da bi čim manj posegel na območje izsušenega jezerskega območja, ki je postalo edinstveno naravni rezervat.

Večina konstrukcije centra je  lesena. Temelj in obod dvigala je armiranobetonski, stopnišče pa je iz jekla. Lesene talne deske so iz lepljenega lesa XLAM, leseni nosilci pa iz lepljenega lesa BSH. So pa obod in notranje stene iz lesene skeletne konstrukcije KVH (napolnjene z izolacijo), ki je lažja, varčnejša in ima boljše izolacijske lastnosti.
 
Prezračevana fasada in zunanji stropi so izdelani iz prvovrstnega sibirskega macesna, na macesnovi podkonstrukciji brez uporabljenih kemikalij. Zunanja tla so narejena iz impregniranega bora na macesnovi podkonstrukciji. Okenski okvirji so iz aluminija, ki je dolgoročno primeren za javno uporabo.
dabrov centar strehovec potocar 15

Eden največjih izzivov pri zasnovi je bila zunanja arhitektura, povezana z izravnavo obstoječega terena in umestitvijo objekta v prostor, arhitekti so pričakovali, da bo največji izziv uskladitev in gradnja lesene konstrukcije z arhitekturo in strukturami v fazi. Vendar se je izkazalo, da je lesena konstrukcija, če je bila pravilno zasnovana že od začetka, preko laserskega strojnega rezanja, celo najmanjša težava, saj je glede montaže in manjših prilagoditev precej prilagodljiva.

Med načrtovanjem so arhitekti zasnovali racionalno organizacijo instalacij, tako da se ne pojavijo na obodnih stenah in so kompaktno nameščene v notranjih jedrih. Poseben izziv so bili detajli fasade, ograje in hidroizolacije ter fina zaključna dela. Dober estetski in čist arhitekturni končni videz je vedno rezultat natančno oblikovanih detajlov, ki so sestavljeni iz določenih tehničnih plasti, torej inženirsko-arhitekturne logike.
dabrov centar strehovec potocar 21

Vsekakor objekt vreden svojega ogleda - zraven pa še malo spoznavanja slovenske pokrajine.
 
slike: portal gradnja.rs in Bobrov center
   
 
Vir:
08. februar 2021