BAU 2019: digitalizacija kot trend, hudo pomanjkanje kakovostnih mojstrov

Digitalizacija v gradbeništvu, dom prihodnosti, ekološki materiali, tridimenzionalno steklo in pomanjkanje kakovostne delovne sile so teme, ki so zaznamovala gradbeni sejem v Münchnu.
BAU 2019: digitalizacija kot trend, hudo pomanjkanje kakovostnih mojstrov
  
BAU 2019, janiarski gradbeni sejem, je ponovno dosegel rekord. Na sejmu je bilo predstavljenih 2.250 razstavljavcev iz 45 držav, kar je največ doslej, še bolj pa pomemben podatek, da je v šestih dneh sejne dvorane obiskalo kar 250.000 ljudi. Od četrtine milijonov obiskovalcev je bilo 85.000 ljudi iz tujine. Med rastavljalci je bilo tudi nekaj slovenskih podjetij.
 
Sejem je bila idealna priložnost, da vidimo, kdo je kdo v gradbeni industriji. 200.000 kvadratnih metrov razstavnega prostora je vsebovalo inovativne materiale, nove tehnologije in sofisticirane naprave. Ob tej priložnosti naj omenimo nekaj tem in novosti, ki so pritegnile pozornost strokovne javnosti.
 
Digitalni procesi odpirajo nove možnosti, ki prej niso bile možne. Pametni telefoni in tablice določajo naše vsakdanje življenje v takšni meri, da se meja med zasebnim in poslovnim življenjem izgublja. Posledično se mnogi odločijo za delo od doma. Spremembe v načinu delovanja vplivajo tudi na gradnjo hiš, zdaj se namreč gradijo tako, da se lahko hitro prilagodijo. Domovi postajajo pametnejši zaradi sistemov pametnega doma. Vsi gospodinjski aparati so med seboj povezani in komunicirajo med seboj, kar lahko pozitivno vpliva na okolje. Na primer, presežna energija se lahko razdeli na sosednje stavbe...
 
Hitra digitalizacija morda ni prijetna za vse, zato tisti, ki gradijo hiše, želijo v svojih štirih stenah ustvariti majhno oazo. Zato so na stojnicah prevladovali naravni in okoljski materiali. Za lesena vrata, ki jih predstavlja podjetje Rubner Türen, je značilna visoka kakovost obdelave in kmečke lesene obloge, trend pa je kombinacija izraznih tekstur in temnega stekla. MHZ je predstavil nov tip zaščite Sun Solix. To so zunanji roloji, ki so združljivi s skoraj vsemi okni in jih je mogoče enostavno namestiti z nekaj koraki.
  
Nič brez mojstra
Čeprav se digitalizacija hitro spreminja v industrijo, narašča zanimanje za gradbene obrti in kakovostno delovno silo, saj se vse arhitekturne ideje na koncu spremenijo v dragocene mojstre. To je najbolje ponazorjeno na stojnici "Treffpunkt Handwerk" v dvorani C6, kjer so nadarjeni obrtniki predstavili najnovejša gradbena orodja in tehnike. Izobraževanje ni bilo izvedeno le s praktičnimi sredstvi, temveč tudi v skladu s sodobnimi tehnologijami - preko Instagrama.
bau 2019 1
  
Vse več podjetij proizvaja ekološke materiale in tiste, ki temeljijo na industrijskih odpadkih ali plastičnih odpadkih, zbranih v morju. Ekologija je bila na BAU2019 prevladujoča tema. V razstavnih prostorih je bilo veliko novosti, ki so pritegnile pozornost. Tako je nemško podjetje Warema predstavilo aplikacijo za pametne telefone VR, ki vam bo pomagala videti, kako bo nadstrešnica izgledala v vašem domu, preden jo kupite.
  
Smo pa seveda v pričakovanu prihodnjega gradbenega sejma BAUMA 2019. Tudi s tega, vsake 4 leta organiziranega sejma mehanizacije in proizvodov - največjega v tem delu Evrope, bomo rpirpavili kratko reportažo.
  
slike. Karsten Pfeifer/Messe München
 
Vir:
01. februar 2019