Azbest

Azbest je skupno ime za vrsto naravnih mineralnih vlaken.
Azbest
     
 
Odporen je na kislino, lužila in visoko temperaturo. Zaradi omenjenih lastnosti so ga v preteklosti v veliki meri uporabljali v industriji in gradbeništvu. Znanih je približno 3000 izdelkov, ki vsebujejo azbest. V industriji so se uporabljali čisti azbest ter materiali, v katerih je bil azbest primešan drugim snovem, ki so delovale kot vezivo za azbestna vlakna.

Obstajata dve vrsti azbestnih materialov:
1) v prvo skupino sodi čisti azbest ter materiali, ki se zaradi svoje strukture z lahkoto drobijo in vlaknajo, zato pravimo, da so materiali, ki vsebujejo šibko vezan azbest.
Najbolj pogosti izdelki, ki vsebujejo šibko vezani azbest, so: brizgani ometi stropi, stene, ročno nanešeni ometi stropi, stene, izolacijske plošče, gradbeni kemični izdelki, ki vsebujejo azbest: tesnilne mase, smole, tesnilna in izolacijska masa- kotli, grelci, tlačne posode, azbestno platno cevi, valovita lepenka iz azbesta, toplovodne cevi itd.   
    
2) V drugo skupino sodijo materiali, v katerih je azbest primešan snovem, ki delujejo kot vezivo za azbestna vlakna. Najpogosteje uporabljena veziva so bila cement, vinilklorid ali asfalt. V tej skupini so izdelki iz azbest-cementa (iz teh izdelkov se, če niso poškodovani ali če se jih ne obdeluje ( vrta, reže, žaga, brusi), azbest ne sprošča), in drugi azbestni izdelki. Najpogostejši izdelki iz azbest-cementa so: plošče velikega formata (ravne ali valovite) vinilne talne azbestne obloge, strešne plošče malega formata asfaltne talne azbestne obloge, fasadne plošče, stene in stropi veziva, polnila, kiti, paste, barve in premazi, vodovodne in kanalizacijske cevi in kolena, tesnila,  vodni zbiralniki, zavorne obloge in sklopke idr.

 

Zakaj je azbest nevaren za zdravje ljudi?
Azbest ima vlaknato zgradbo. Vlakna se zelo rada lomijo vzdolžno, pri čemer nastajajo tanjša, iglam podobna vlakna. Ker so tako majhna, da jih ne vidimo, in brez vonja, jih lahko vdihamo, ne da bi za to vedeli. Pri vdihavanju lahko vlakna pridejo globoko v pljuča in povzročijo bolezni kot so azbestoza in rak pljuč. Med prvo izpostavljenostjo in pojavom znakov bolezni lahko mine tudi do 40 let.

Ravnanje z nastalimi azbestno-cementnimi odpadki
Trdno vezani azbestni odpadki morajo biti zapakirani v nepropustno zaprtih vrečah. Prevoz trdno vezanih azbestnih odpadkov na mesto odstranjevanja je dovoljen v zaprtih zabojnikih ali vrečah ali v pokritih vozilih za prevoz tovora tako, da je v največji možni meri

  
vir: Okoljski raziskovalni zavod
 
Vir:
25. februar 2012