Ali konstrukcije res dihajo?

Trditev, ki ima lahko zelo neugodne posledice, je, da za razliko od umetnih materialov naravni materiali dihajo, t.j. vsrkavajo odvečno vlago iz prostora in s tem sami od sebe skrbijo za ugodno mikroklimo v prostoru, kar je eden od osnovnih pogojev za visoko raven bivalnega ugodja.
Ali konstrukcije res dihajo?

  
Tu žal drži le zadnji del stavka. Posledice oglaševanja takega »dihanja« sten in materialov se odražajo v številnih problemih s površinsko kondenzacijo vodne pare in z razvojem plesni v stanovanjih. Za ustrezno mikroklimo v prostorih poskrbimo namreč s pravilnim prezračevanjem in ogrevanjem. Materiali so nam ob tem zgolj v malenkostno pomoč. Ob tem se v različnih prispevkih mešajo še pojmi npr. ovirana in neovirana difuzija vodne pare s pojmi difuzijsko zaprta in difuzijsko odprta konstrukcija, kar pa je tema za samostojen članek.

Nekateri materiali (tako naravni kot umetni) imajo res boljšo sposobnost vsrkavanja vlage brez škode za svoje lastnosti, vendar problema prekomerne relativne vlažnosti prostorov s tem ne bomo rešili. Navedbe o dihanju materialov in konstrukcij lahko uporabnike zavedejo do te mere, da »pozabijo« na lastno vlogo pri ustvarjanju primernih bivalnih razmer. Spet je treba poudariti, da imajo lahko tako naravni kot umetni materiali povsem primerljive – dobre ali slabe – lastnosti, ki jih je treba poznati in za konkreten namen izbrati ustrezen material. V tem primeru govorimo o difuzijski upornosti, v širši navezavi na probleme z vlago pa tudi vsaj še tudi o poroznosti, permeabilnosti in absorptivnosti.

 
Vir:
28. april 2012