20 najbolj znanih stavb na svetu

Predstavljamo vam naš seznam 20 nam najbolj navdihajočih stavb na svetu.
20 najbolj znanih stavb na svetu

  
V nadaljevanju si lahko ogledate naš seznam, kjer smo našo izbiro tudi poskušali utemeljiti. Naj na začetku takoj povemo, da je k izbiri določenih objektov v veliki meri (saj smo portal za gradbeno dejavnost) botroval tudi čas v katerem so bili zgrajeni, čeprav na zunaj in na prvi pogled niso "presežek" arhitekture.
 
Podobno kot fotografije arhitektura hrani zapis o posebnih trenutkih. Toda za razliko od fotografije fizične strukture postanejo osrednji in funkcionalni del življenja neštettih ljudi sto, če ne tisoč let po tem, ko so bile zgrajene.
Dovolj besed - pojdimo na seznam:

1/ katedrala St Paul, London
Prvotna cerkev na vrhu Ludgate Hilla (najvišja točka v Londonu) je bila zasnovana v 6. stoletju, v 17. stoletju po velikem požaru v mestu pa se sir Christopen Wren lotil obsežne prenove.
Kar 10 let je potreboval (začel je 1668), da je naredil načrte za cerkev z eno največjih kupol (v višino meri skoraj 112 metrov), za izvršitev katerih so gradbeniki potrebovali debelih 40 let.  Sedaj je cerkev s kupolo sestavni del londonskega življenja in dominanten element v silhueti mesta.
20 stpauls
 
2/ Petronas Towers, Kuala Lumpur
Nebotičnika - dvojčka, med leti 1998 in 2004 tudi z naslovom najvišja na svetu, sta postala mejnik razcveta v pestolnici Malezije. Z 170 metri višine so ju ustvarili arhitekti Cesar Pelli in Achmad Murdijat, inženir Deejay Cerico ter oblikovalec Dominic Saibo.
20 petronas
 
3/ Bela hiša, Washington
Irski arhitekt James Hoban je človek za dizajnom Bele hiše. Leta 1972 je predložil načrte za prebovo predsedniške palače, ki je bila zgrajena med leti 1793 - 1801. Objekt je bil dom vsakega voditelja ZDA že od drugega predsednika (Johna Adamsa) dalje.
Bel izgled (in ime) ji daje belo poslikana fasadna obloga iz Aquia peščenjaka.
20 white
 
4/ poševni stolp v Pisi
Poševni stolp v Pisi je ena od najpomembnejših arhitekturnih struktur v Evropi. Najbolj znan je seveda po svojem nagibu, saj mehka tla na eni strani niso mogla ustrezno prenesti težo konstrukcije. Stolp se je začel nagibati že med samo gradnjo (začetek gradnje leta 1173, dokončali so ga več kot 300 let pozneje) in tako sprožil val polemik kako in če sploh nadaljevati z gradnjo.
Leta 2008 so tudi objavili novico, da se je stolp "ustalil" pri stalnem nagibu 3,9°in da naj bi bil varen za naslednjih 200 let.

 
5/ katedrala St Basil, Moskva
Cerkev sv. Vasilija blaženega, ki jo je s svojimi znamenitimi "Disney" kupolami v času Ivana Groznega zasnoval arhitekt Postnik Yakolev, je v resnici najbolj obiskana turistična znamenitost Moskve. O samem arhitektu je bolj malo znanega, predvideva pa se, da je bil velik ljubitelj čebule (vsaj oblike po kupolah sodeč) in ostrih poligonskih stolpih.
Cerkev je zasnovana tako, da spominja na kres, kjer se plamen dviga v nebo in se nahaja tik pred vrati Kremlja ter označuje geometrično središče mesta. Grajena je bila med leti 1554 in 1560.
20 basils
     
6/ Empire State Building, New York
Velik Art Deco nebotičnik je bil zasnovan kot najvišja zgradba na svetu ter je bil zgrajen le v 410. dnevih (res je, le v enem letu in 45 dnevih) - in to leta 1930!
Objekt je zasnoval William F. Lamb in je svetovno prepoznan kot ikona mesta New York ter tudi označen kot eno izmed sedmih čudes sodobnega sveta.
20 empire
 
7/ Lloyds Building, London
Ne moremo mimo ekstravagantne stavbe - no vsaj njene fasade, ki so jo med leti 1978 in 1986 zgradili po načrtih v Italiji rojenega arhitekta Richardsa Rogersa.
Stavba, ki mimogrede še danes izgleda kot nek futurističen objekt, je nekakšen arhitekturni mejnik, saj ima med drugimi vgrajenih 12 zunanjih dvigal (ki so bili prvi takšni v Veliki Britaniji).
20 lloyds
  
8/ Kolosej, Rim
Ne, nismo pozabili antike, antičnega Rima z vso svojo arhitekturno mojstrovino.
Kolosej v središču Rima kot eliptični amfiteater velja za enega največjih arhitekturnih podvigov, ki so jih doseglji stari Rimljani. Stadion je bil v uporabi predvsem za gladiatorske igre in je imel kapaciteto 50.000 gledalcev (kolikšna je kapaciteta stadiona v Stožicah?)!
Zgradba zgrajena iz betona in kamna - sama gradnja se je izvajala nekje med 72. in 80. letom (po Kristusu) in je bila kot zasnova in oblika navdih za mnoge sodobne stadione.
Colosseum in Rome, Italy   April 2007 thumb 610x35
  
9/ Taj Mahal, Indija
Mavzolej iz belega marmorja, priznan kot biser muslimanske umetnosti v Indiji je zgradil  cesar Šah Jahan in ni bil palača - kot ga zmotno prikazujejo, temveč le grobnica za njegovo ženo, ko j umrla med porodom svojega 14. otroka.
Taj Mahal velja za enega najlepše ohranjenih primerov "Mughal arhitekture" (združitev perzijskih, turških in indijskih arhitekturnih stilov). Gradnja mavzoleja se je začela leta 1632 in bila zaključena v letu 1648. Gradnja okoliških objektov in ureditev vrta, ki je prepoznavni del mavzoleja pa je trajala še nadaljnih 5 let.
20 Tajmahal
 
10/ Chrysler Building, New York
Zgradba, ki spada med Art Deco objekte, je bila zaradi svojega "ošiljenega" vrha z anteno prepoznana kot najvišja stavba leta 1930. Žal je imela ta laskavi naziv le do izgradnje Empire State Buildinga.
Nebotičnik je zasnoval William Van Alen, financiral pa proizvajalec avtomobilov Walter P. Chrysler, po katerem je stavba dobila tudi ime.
20 chrysler

11/ Opera, Sidney
Kdo ne pozna tipične silhuete Sidneya z na dalweč prepoznavno obliko opere. Zgradba na splošno velja za eno največjih arhitekturnih del 20. stoletja. Do takrat dokaj neznan arhitekt Joen Utzon je leta 1957 zmagal na natečaju in objekt, ki je sestavljen iz treh skupin sklopljene lupine je kmalu postal simbol tako Sidneya kot Avstralije.

  
12/ Space Needle, Seattle
Futuristični, za potrebe svetovnega sejma leta 1962 zgrajen objekt, je še danes najbolj obiskana lokacija Seattla. Stolp je visok 184 metrov in je na najširši točki širok 42 m.
Zasnovala sta ga arhitekta Edward E. Carlson in John Graham. Njegova posebnost je tudi, da prenese veter hitrosti 200mph oz. približno 320 km/h (!) ter preživi tudi močne potrese.
20 space
 
13/ Hagija Sofija, Istanbul
Zgrajena kot cerkev, spremenjena v mošejo je danes v uporabi kot muzej - Hagija Sofija je vsekakor arhitekturna mojstrovina, popoln primer bizantinske arhitekture.
Objekt je bil prvič grajen za časa cesarja Konstantina Velikega (v obdobju med 306-337), vnedar pa so jo zaradi vojnih napadov, požarov in potresov večkrat obnavljali in rekonstruirali.  Kljub temu je Hagija Sofija splošno priznana kot ena največjih stavb na svetu.
hagia sofia
 
14/ Buckinghamska palača, London
George III je leta 1735 kupil malce večji dvorec (Buckingham House) z oblogo iz rdeče opeke , iz katerega so potem različni arhitekti naredili palačo v sedanjem obsegu - mimogrede, je ena izmed londonskih najbolj obiskanih znamenitosti.
Palačo so Nemci med 2. sv. vojno bombardirali kar devetkrat.
20 buckingham
 
15/ Fallingwater
Nam najljubši objekt, ki pa na zunaj sploh ne kaže velike arhitekturne mojstrovine. Stavbo je zasnoval Frank Lloyd Wright in je najbolj znanan zasebna rezidenca na svetu - predvsem zaradi edinstvene oblike, ki hiši omogoča, da se razteza nad slap brez trdnih tal pod njo.
Kaj pa je to takega, boste rekli, dokler vam, ne zapišemo kdaj so jo gradili:  1934-1939!
20 falling
 
16/ Pantheon
Še en objekt, ki služi za osnove arhitekture. Ta Tempelj bogov je bil zgrajen okoli leta 126 (našega štetja).
20 pantheon
 
17/ Guggenheim muzej, Bilbao
Arhitekt Frank Gehry je razvil edinstven koncept muzeja - objekt je danes eden izmed najbolj občudovanih del sodobne arhitekture. Ko so muzej odprli leta 1997 je bil ena najpomembnejših stavb 20. stoletja - sedaj po več kot desetletju uspeha je muzej gostil več kot sto razstav in prejel več kot 10 milijonov obiskovalcev.
20 Guggenheim2
  
18/
Flatiron Building

Podobno stavbo, kot je New Yorški Flatiron Building, ki ga je zgrajenega 1902 zasnoval Daniel Burnham, ima tudi Ljubljana - imenuje se Peglezen.
Flatiron Building zapolnjuje prostor med Peto avenijo in Broadwayem ni najvišja stavba v mestu, pa je vseeno zaradi svoje zasnove še vedno ena znamenitosti in vir idej ter navdiha mnogim arhitektom.
20 flatiron
 
19/ Vila Savoye
Vila, v letu 1928 zgrajeni objekt, namenjen umiku na deželo za družino Savoy je zgodnji in klasični primer mednarodnega stila, glavnega arhitekturnega stila med leti 1920 in 1930. Stvbo je zasnoval švicarski arhitekt Le Corbusier, leta 1965 pa so jo označili kot francoski zgodovinski spomenik.
20 VillaSavoye
 
20/ Burj Khalifa
Le kako bi lahko pozabili na najvišjo stavbo na svetu - ki meri preko 800 m. 160 nadstropno stavbo so gradili med leti 2004 - 2010 ... Opisali smo jo že tudi na našem portalu.
20 khalifa
  
Kateri objekt vam daje večji navdih - smo katerega po vašem mennju neupravičeno izpustili? Sporočite nam vaše mnenje preko komentarjev.
 

 
Vir:
26. junij 2014