Vrt pred počitniško hišico

Bralka I. Z. želi ob primorski počitniški hišici urediti 80 kvadratnih metrov velik ograjen vrt. Rada bi obdržala obe drevesi in čim več trte, ki obkroža vrt. [Delo in dom]
Vrt pred počitniško hišico
    
Vrt naj bo pretežno tlakovan, na njem naj bo nekoliko ograjena prha, prostor za sončenje, peskovnik ter prostor za napihljiv otroški bazenček.
 

Gredice v zadnjem delu vrta po novem ne bo več, zato dozidamo 30 centimetrov visok cokel in ga na levi razširimo z okroglino. Ta del v celoti pokrijemo s podom iz tikovega lesa. Novi »oder« za sončenje ali poležavanje se konča s kamnito zidano steno, ki kot nekakšna školjka objame prho.

Peskovnik, velik približno dva krat dva metra, umestimo med obe drevesi, da v igro zatopljeni otrok ne bo preveč izpostavljen soncu. Drevesi in vse prehode s tlaka na travo obzidamo z 20 do 30 centimetrov visokim kamnitim zidom.

Najbolj primeren prostor za napihljiv bazenček s premerom približno dva metra bo na tlakovanem delu med izhodom na vrt in prostorom za prhanje. Tako bo dovolj blizu vode, a hkrati na soncu.


Mladen Novak, univ. dipl. inž. arh.
vir: Delo in dom, 04.05.2005
  

 
Vir:
09. september 2008