Varnost pri delu

Preden vzamete v roko zidarsko žlico ali lopato, morate vedeti, da veljajo za vsa gradbena dela - in teh ni malo - zakoni, predpisi, odredbe in razni pravilniki. Prihranili si boste veliko jeze, če e o tem pozanimate pred pričetkom dela.
Varnost pri delu

    

Vsakdo pozna nevarnosti pri delu z domačimi stroji, krožnimi žagami in drugimi mehanskimi in električnimi napravami. Neprevidnost in lahkomiselnost sta največja sovražnika pri delu. Tudi na še tako majhnem gradbišču, kot je vaša kopalnica ali dnevna soba, prežijo številne nevarnosti. Najvažnejše pravilo, da se teh nevarnosti ognemo, je: red na gradbišču!
Na razmetanih deskah se spotikajo sosedje, mimoidoči in predvsem otroci. Navacite se, da ne puščate kar tako desk, v katerih so žeblji. Najbolje je, da žeblje takoj izpulite. Električno napeljavo položite tako, da izključite vse možne nesreče. Kabli, posebno pa vtičnice, ne smejo priti v dotik z vodo.


odprtine se ne smejo odpreti toliko časa, dokler ni odstranjena nevarnost

Najpomembnejše se je zavedati, da odgovarjate za vse, ki vam pomagajo pri delu. če ste npr. izkoplai jamo za temelj stebra in dela niste dokončali, jamo skrbno pokrijte. Mokra ilovica na betonu (ali asfaltu) drsi in pogosto povzroči težke poškodbe.

Najbolje je, da se pravočasno pozanimate o vaših dolžnostih pri ustreznem upravnem organu. Tam boste zvedeli, kdaj potrebujete gradbeno dovoljenje in vse druge dokumente, ki so v zvezi s tem. če to zahteva zakon o graditvi objektov, vam bodo predpisali pogoje, pod katerimi boste lahko gradili objekt. V tem primeru boste morali pri pooblaščenem projektantu naročiti načrte, ki jih boste pri upravnem organu vložili v potrditev. Šele na osnovi tega boste lahko pričeli z gradnjo.

Seveda je to dokaj zamudno in povezano s precejšnimi denarnimi stroški. Vendar vam svetujemo, da to delo opravite, če je pač potrebno, ker boste sicer imeli kasneje zelo velike sitnosti, mnogo dodatnega dela in jeze. Naj vas ob tem vendarle potolažimo. V nekaterih primerih zakon dovoljuje tudi krajši postopek - in mogoče boste v vašem primeru prav to ugodnost izrabili. Že zato se splača pred začetkom del stopiti k upravnemu organu in dobiti vse potrebne informacije.

 

 
Vir:
30. november -0001
 
 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah