Urbanistično načrtovanje naj bo estetsko in uporabno

Estetika urbanističnega načrtovanja se nanaša na vizualno podobo soseske in na njeno praktičnost. Že pogled na drevesa in vrtove, vpete v urbano okolje, mora v vas vzbuditi željo po bivanju v takšni soseski.
Urbanistično načrtovanje naj bo estetsko in uporabno
  
Videz in praktičnost z roko v roki
Pri načrtovanju nove soseske je potrebno sodelovanje oblikovalcev in inženirjev. Če se prvi bolj ukvarjajo z zunanjim videzom, pa drugi poskrbijo za njeno "drobovje", kot so kanalizacijski in vodovodni sistemi, električna napeljava, cestna povezava ipd.

Trajnost je pomembna komponenta
Načrtovalci pri oblikovanju novih sosesk vedno bolj upoštevajo trajnostne koncepte in uporabljajo nove gradbene materiale, ki so bolj obstojni, obenem pa tudi bolj okolju prijazni.

clip image005
Estetski videz in uporabnost
Moderne strukture so zgrajene tako, da so videti čudovite tako z žabje kot s ptičje perspektive. Razlogi za to so lahko zgolj estetske narave, lahko pa so tudi praktični. Vse manj je nebotičnikov klasične, pravokotne oblike. Pojavljajo se spiralaste pa tudi zelo nenavadne oblike, "po zaslugi" katerih je nebotičnik tudi veliko bolj stabilen in manj na udaru vetra.

Odlike dobro načrtovane soseske
V dobro načrtovanih soseskah imajo prebivalci dober dostop do povezav z javnim prevozom in veliko zelenih površin, ki jim omogočajo tako želeno rekreacijo brez vdihavanja velikih količin izpušnih plinov. Že pogled na drevesa in vrtove, vpletene v urbano okolje, v vas vzbudi željo po bivanju v takšni soseski. Estetika je torej zelo pomemben, če ne celo ključen dejavnik pri izbiri domovanja.

risanje marine
 
vir: mojdom.dnevnik.si
 
Vir:
29. september 2013
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti