Nepridipravi naj ne vedo, da ni nikogar doma

Priložnost dela tatu, pravi star pregovor, zato poskrbimo, da bo naš dom ne samo udoben in lepo urejen, ampak tudi varen. Poleg klasičnih varoval so na voljo tudi elektronska varovala, ki nepridipravom toliko otežijo vstop v hišo, da si žrtev raje poiščejo drugje.
Nepridipravi naj ne vedo, da ni nikogar doma
  
Pred tatovi nikoli nismo varni. Močnih zapiral na oknih in varnostnih ključavnic na vhodnih vratih tatovi sicer ne marajo, najspretnejših pa ne odženejo. Strokovnjaki za varnost zato svetujejo, da sami naredimo vse, kar je mogoče, varnost pa dopolnimo z elektronskimi napravami proti vlomu.
 
Najboljša zaščita je videz »naseljene« hiše. To pomeni, da je poštni nabiralnik vedno prazen, da so v smetnjaku pred hišo smeti in da v hiši gori nekaj luči, ko se stemni. Luči, ki se ob določenem času same prižgejo, niso novost, pa tudi tako drage niso, da si jih ne bi mogli privoščiti.
 
Tudi senzorske luči, ki se prižgejo, ko zaznajo gibanje, so praktične, saj spotikanje po temnih vrtnih poteh ni nič kaj prijetno. Znajo pa biti tudi nadležne, če jih lahko prižge vsak avto, ki pelje mimo hiše, ali pa listje, ki pada z bližnjega drevesa. Osnovni princip delovanja infrardečega senzorja v hišnem »čuvaju« je preprost: zaznava nevidne infrardeče toplotne žarke in sproži impulz, kakor hitro se toplotna slika zaradi gibanja spremeni. Aparature, ki zaznajo gibanje, so bile še pred nekaj leti drage kot alarmni sistemi, zdaj pa jih prodajajo po razumnih cenah. Za pravilno delovanje sta potrebna natančno nastavljiva leča in drago elektronsko krmiljenje aparata. Na primer: ptič ali padajoče listje imajo karakteristično sliko gibanja, ki je shranjena kot vzorec v mikroprocesorju; ko ta spozna vzorec, ne vključi aparata. Kakovostni čuvaji so opremljeni z oddajnikom, ki je brezžično povezan z alarmno napravo, kar prihrani polaganje napeljave od hiše do konca vrta. Srce aparature je procesor, ki je tudi najdražji. Pameten in zanesljiv procesor nam pomaga do mirnega spanca. Procesor, ki prižge lučko zaradi premika vsake vejice, pa nam po petem bujenju v eni noči požene adrenalin po telesu; zjutraj bomo besno razmišljali, da denarja, ki smo ga odšteli za nakup, nismo najbolj pametno porabili.
  
Varnost povečujejo avtomatične rolete in žaluzije, ki v temi ne varujejo le našega zasebnega življenja, niti jih nimamo samo zaradi varčevanja z energijo. Rolete in žaluzije so tudi dobra zaščita pred vlomi. Ko hišo zapustimo za dalj časa, smo vedno v dvomih: spuščene rolete sicer so zaščita, a če so nekaj dni ali celo nekaj tednov nenehno spuščene, so dokaz, da nas ni doma. Da ne govorimo o tem, kako se počutijo sobne rastline, ki v temi žalostno venijo. Potrebujemo torej »pametne« rolete, take, ki se bodo same spuščale in dvigovale. Lahko jih povežemo z avtomatsko uro (timer), na kateri nastavimo želen čas. Tako se bodo rolete ob določeni uri spustile in ob določeni uri spet dvignile.
  
Toda tatovom, ki bodo hišo nekaj dni opazovali, bo kmalu jasno, da nas ni doma. Potrebujemo torej tako avtomatiko, ki bo rolete spuščala in dvigovala ob različnih urah – glede na dolžino dneva, ki je v vsakem letnem času drugačna. Pozimi se hitro zmrači in je zjutraj dolgo temno, poleti pa obratno. Če se bodo rolete spustile ob prvem mraku in se bodo takrat v hiši avtomatično prižgale še nekatere luči, bo videz naseljenosti bolj popoln.
  
Avtomatično vodenje rolet je tudi udobno. Prek infra rdečega ročnega oddajnika, ki je tako majhen, da ga spravimo v žep, jih lahko krmilimo iz oddaljenosti 20 metrov (posamezne rolete ali pa vse skupaj). Tako nam ni treba obhoditi celega stanovanja, če želimo rolete spustiti v vseh prostorih. Krmilni sistem za rolete lahko seveda povežemo tudi z drugimi sistemi – z lučmi ali alarmnimi napravami. Zelo pomembni za varnost med našo odsotnostjo so tudi (dobri) sosedi. Obvestimo jih, da nas nekaj časa ne bo doma in jih prosimo, da popazijo na hišo. Dobro je upoštevati tudi nekaj preprostih nasvetov. Z ljudmi, ki jih ne poznamo, na primer, se nikoli ne pogovarjajmo o življenjskih navadah sosedov, sosede pa prosimo, da morebitnih obiskovalcev (nepridipravov) ne obveščajo z »nikogar ni doma, še dva tedna bodo v zdravilišču«.
   
Zaklenimo vhodna vrata, tudi če gremo le za kratek čas od doma. Prav tako vsakokrat vključimo alarmno napravo.
  
Vrat ali oken nikoli ne puščajmo odprtih na v. Pospravimo okolico hiše in odstranimo vse, kar bi vlomilci lahko uporabili, da bi laže prišli v hišo (lestve, klopi, smetnjak, vrtno
pohištvo).
 
K. K.
vir: Delo in dom, sreda, 31.03.2004 
 
 
27. oktober 2007