Načrtovanje hiše s Feng shujem

Feng shui je približno 3500 let stara kitajska veda o oblikovaju in urejanju okolja. S pomočjo feng shuija lahko določimo ugoden datum za poroko ali selitev, ugotovimo, kakšna bi naj bila oprema naše pisarne ali trgovine, lahko pa tudi načrtujemo naselja, tovarne, nebotičnike in hiše.
Načrtovanje hiše s Feng shujem
        
Prav pri načrtovanju novogradenj lahko od feng shuija največ profitiramo in rezultat bo hiša, ki bo nekaj posebnega. Brez skrbi, ne bo vam je potrebno opremiti po kitajsko, dobro energijo vam bo hiša dajala tudi brez lampinjončkov in mobilov.
   
Svetovalec za feng shui naj se v proces načrtovanja novogradnje vključi čim prej. Idealno bi bilo, da bi svetoval že pri izbiri parcele. Tiste parcele, ki ustrezajo smernicam iz feng shuija, imajo ponavadi tudi visoko ceno. Na odlični parceli lahko hišo postavimo tako, da dobijo stanovalci največ življenjske energije qi. Najprej moramo ugotoviti, ali je je dovolj v ulici, ki vodi do parcele, potem pa energijo še »zvabiti« na parcelo in jo voditi do vhodnih vrat. Šele nato pride na vrsto notranjost hiše. Pravilna umestitev hiše na parcelo in vodenje energije do vhodnih vrat je zato eden najpomembnejših procesov pri načrtovanju novogradnje. Slabo označen dostop na parcelo, nezanimiva ureditev vrta pred hišo in skrita vhodna vrata so zagotovilo, da bomo dobili hišo z malo energije.
   
Hiša je kot človeško telo
Iz Šole oblik pa moramo izpolniti še en kriterij: zaščiten hrbet in odprt obraz. Zgradbe v feng shuiju namreč enačimo s človeškim telesom, zato ima vsaka hiša svoj hrbet (najmirnejša stran, malo oken in vrat) in obraz (na nasprotni strani, kot je hrbet). Idealno bi seveda bilo, da je na obrazu hiše največ oken in vhodna vrata; veliko hiš pa ni tako načrtovanih in imajo vhodna vrata na drugih straneh fasade, tudi na hrbtu. Če mora energija najprej iskati, kako se pride v hišo, se je bo na poti veliko izgubilo in v notranjost prišlo manj, kot bi lahko. Tudi mi nimamo ust (vhodnih vrat) pri ušesu ali na hrbtu! 
   
Načrtovanje hiše po pravilih feng shuija se torej začne z iskanjem mesta za hišo in določitvijo osi obraz-hrbet. Pri tem upoštevamo drevesa, vodotoke, hribe, sosednja poslopja, ceste, transformatorje in pravilo, da si na hrbtu želimo mirne sosede, na obrazu pa je lahko nekaj dinamičnega, kot je cesta ali potok. Hrbet hiše v feng shuiju predstavlja družinsko življenje, tradicijo, zdravje, dobre odnose in denar, ki ga lahko obdržimo. Obraz pa prihodnost, dotok novih idej in denarja. Če v hiši ne bomo delali (služili denarja), potem lahko pri urejanju obraza malo pogoljufamo, pri hrbtu hiše pa moramo biti brezkompromisni, če želimo v njen uživati harmonično družinsko življenje. Hrbet hiše si lahko ojačamo s postavitvijo ograje, lope, garaže, ali zasaditvijo dreves. Nikoli pa hiše ne gradimo tako, da bi na hrbtu imela padajoči teren, ker bo potem iz vaše denarnice »padal« tudi denar.
   
Z metodami iz Kompasove šole pa določimo, kakšna naj bo natančna postavitev hiše glede na smeri neba (delamo lahko na 0,9 stopinj natančno), kje naj bo vhod, kateri so energijsko dobri ali slabi deli tlorisa, kakšne barve, oblike, vzorce in materiale naj uporabimo pri opremljanju prostorov. Zato mora svetovalec na parceli izmeriti smeri neba, v pomoč pa so mu mejniki in geodetske karte.

Kakšno hišo pa potrebuje družina?
Naslednja faza pri načrtovanju novogradnje pa je izdelava kitajskih horoskopov bodočih stanovalcev po metodi Bazi Suanming (štirje stebri usode). Pri tem ne upoštevamo samo letnice rojstva, ampak vse rojstne podatke (uro, dan, mesec, leto, kraj rojstva). Na takšen način ugotovimo, kakšno energijo potrebujejo bodoči uporabniki. Energija mora podpirati stanovalce (jim služiti, ne nadvladovati), zato s pomočjo kitajskih horoskopov ugotovimo, kateri elementi primanjkujejo družini in jih upoštevamo pri načrtovanju. Recimo, da stanovalci potrebujejo element les. Potem se lahko odločijo za gradnjo lesene hiše ali pa arhitekt pri načrtovanju upošteva visoke, pokončne oblike (na primer pri oknih ali elementih na fasadi). Tudi barva fasade bi morala biti zelena ali svetlo modra. Seveda je nemogoče uskladiti vse družinske člane, vendar je v feng shuiju hierarhija jasna: najbolj pomembni so starši – če njim ne bo dobro šlo, bodo tudi otroci prikrajšani.
    
Spalnica – najpomembnejši prostor v hiši
Zato se načrtovanje nadaljuje z iskanjem naugodnejšega položaja za spalnico staršev. Sodobni starši težko razumejo, zakaj bi naj imeli veliko in lepo opremljeno sobo, če pa hodijo v ta prostor samo spat. Ampak, tudi direktor v podjetju nima majhne »luknje«, ampak največjo in najlepšo pisarno, ki mu daje avtoriteto in omogoča, da se dobro počuti (in boljše dela). Na nobene drugem mestu ne preživimo toliko časa, kot v postelji. Ponoči se telo spočije in regenerira, zato je spalnica najpomembnejši prostor v hiši. Če staršem ne bo šlo dobro, bodo posledice čutili tudi otroci. Potem sledijo vhodna vrata, kuhinja in otroška soba. Te prostore razporedimo na energijsko dobre dele tlorisa. Slabe izseke pa zasedejo kopalnica, stranišče, kurilnica, shramba in stopnišče. 
   
Zdaj pa ima arhitekt že vse potrebne podatke in lahko začne z idelavo idejnega projekta. Poznamo, kakšen tip hiše potrebuje družina, vemo, kje naj bodo vhod, hrbet in obraz ter posamezni prostori v hiši. Glede na potrebe in želje investitorjev, izriše arhitekt eno ali dve varianti. Potem jih zopet pregleda svetovalec za feng shui, ki pazi na položaj oken in vrat, notranje stene, razpored pohištva. Pri večjih popravkih in kompleksnih projektih se ta faza še večkrat ponovi. Ko je projektiranje končano, določimo še barve, vzorce in materiale za opremo prostorov. Ti predlogi so rezultat analize z različnimi metodami iz feng shuija in ne okusa svetovalca! Najkasneje v tej fazi moramo zaupati v smernice iz feng shuija, saj drugače ne bomo mogli sprejeti predlogov, ki se popolnoma razlikujejo od naših želja.
   
Zanimivo je to, da pri načrtovanju s feng shuijem določimo položaj in smer spanja še preden vemo, kako velik bo prostor. Tudi postavitev pohištva in odpiranje vrat je znano še preden arhitekt začne z delom. Prav to pa je razlog, da so hiše, narejene po merilih feng shuija nekaj posebnega. Pri načrtovanju sodelujeta dva strokovnjaka, vsak s svojim pristopom in znanjem, rezultat pa je za investitorja odličen: lepa, prijazna, harmonična hiša polna energije.
    

Helena Golenhofen
svetovalka za feng shui
Vir: www.fengshui-akademija.si
 
Vir:
13. junij 2011
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...