Na kaj vse moramo pomisliti pri razporeditvi notranjih prostorov?

Zasnova hiše naj misli na enakovredne bivalne možnosti vseh njenih uporabnikov, tudi telesno prizadetih.
Na kaj vse moramo pomisliti pri razporeditvi notranjih prostorov?
   
Pri tem pazimo na velikost stopnišča, obliko stopnic, zavarovanost z ograjami in držaji, še zlasti če bodo v hiši živele starejše ali invalidne osebe. Pazimo, da širina vrat omogoča prehod invalidskega ali otroškega vozička.

Prostori v hiši se razlikujejo glede na namembnost – lahko so bivalni ali nebivalni, dnevni ali nočni. Pri načrtovanju pazimo na njihovo povezanost in ločenost s stališča slišnosti in vidnosti – če smo starši majhnih otrok, bo za nas praktično razporediti otroške sobe na slišno razdaljo, osrednji bivalni prostor na vidno bližino z igralno površino otrok itn.

Premišljena zasnova bivališča
Če smo starši majhnih otrok, bo za nas praktično razporediti otroške sobe na slišno razdaljo, osrednji bivalni prostor na vidno bližino z igralno površino otrok itn.
Razmislimo o tem, ali želimo imeti dnevno sobo zaprtega ali odprtega tipa, ali naj bo povezana s kuhinjo ali ne, pri umestitvi kuhinje pazimo na to, kako jo bomo lahko prezračevali, pri načrtovanju jedilnice in dnevnega prostora upoštevamo, da bomo najbrž kdaj imeli v hiši tudi goste.

Arhitekt nam bo znal dobro svetovati, kakšna naj bo prostorska razporeditev posameznih prostorov glede na geografsko lego zemljišča in pozicijo sončnega vzhoda/zahoda, da bomo dobro izkoristili sončno toploto in svetlobo.

Posebej razmišljamo tudi o spremljajočih prostorih, kot so shramba za živila, shramba za športne rekvizite, utility itn. Ker se število avtomobilov na slovensko družino vztrajno povečuje, že pri nakupu gradbenega zemljišča razmišljamo o tem, ali je dovolj veliko, da bomo na njem lahko tudi parkirali svoja vozila oz. kje in kakšno garažo bomo imeli (ali bo postavljena ločeno ali bo v podkletenem delu hiše).
 
Vir:
14. junij 2010