Kako pomembna je lokacija pri nakupu novega doma

V Ljubljani so cene stanovanj v porastu in najvišje v primerjavi z ostalimi slovenskimi mesti.
Kako pomembna je lokacija pri nakupu novega doma

  
Se pa cene razlikujejo tudi v samem glavnem mestu. Na obrobju npr. v Mostah so cene nepremičnin neprimerno nižje kot v samem centru. Vzrok za to je predvsem njihova nezanimiva in težje dostopna lokacija, kot pri samem centru mesta. Na nekaterih lokacijah, kot so na primer Domžale, pa nepremičnine zaradi pospešene gradnje infrastrukture, predvsem avtoceste, pridobivajo na vrednosti. Kjerkoli se infrastruktura okoli nepremičnin obnavlja, cene praviloma skokovito porastejo.
 
Po nekaterih podatkih, zbranih v nepremičninskonasvetnem centru Slonep, so se cene na področju lažje dostopnih lokacij, konkretno na področju Domžal, zvišale za 20 odstotkov. Isti fenomen dviga cen beležijo tudi v ostalih velemestih in lokacijah po vsem svetu. Cene nepremičnin se dvigujejo, takoj ko na področju začnejo graditi ceste, kar omogoča hitrejši dostop do centrov, kjer so poslovne stavbe. Za nepremičnine, ki so v neposredni bližini boljših šol ali parlamenta, so značilne višje cene. Nepremičnine ob hrupnih lokacijah, kot so glavne ceste, vrtci in tovarne, pa dosegajo nižje cene in so med kupci manj priljubljene.
  
Na ceno ugodno vpliva tudi bližina trgovin in avtobusnih povezav, toda nepremičnina izgubi na vrednosti, če je v neposredni bližini večjih trgovin ali napr. železniške postaje, saj hrupne lokacije niso zelo zaželene.
 
Kako se orientirati ob nakupu nepremičnine?
Pozanimajte se, kolikor je le mogoče, o sami lokaciji. Pri tem upoštevajte vse zgoraj navedene dejavnike. Bodite pozorni tudi na to, kako dobro so ohranjene in vzdrževane nepremičnine v neposredni okolici tiste, ki jo kupujete. Ta podatek vam bo povedal, med kašnimi ljudmi boste živeli, če se odločite za nakup. Pozanimajte se tudi, ali se v prihodnosti načrtuje gradnja novih objektov in infrastrukture.
  
Kako se pogajam za ceno nepremičnine
Ob nakupu nove nepremičnine, ki jo investitor gradi, je pogajanje za odkupno ceno skorajda nemogoče. Investitorji sicer ob nakupu ponujajo nekatere ugodnosti, kot so popust pri nakupu večje kvadrature, ugodnejša kreditna obrestna mera, nižje cene pri nakupu še nedokončane enote ipd. Vendar pa je končna cena praviloma fiksna in jo določi projektant oz. prodajalec sam.
  
Ob nakupu novogradenj se morate predhodno pri investitorju informirati, kaj vključuje cena, ki jo postavlja. Ob nakupu poslovnih prostorov je praviloma objavljena cena, ki vključuje dokončanje objekta do tretje gradbene faze. Pri stanovanjih je v ceno nepremičnine zajeta neto površina stanovanja brez kletnih prostorov in pripadajočih balkonov. Pri nakupu se pozanimajte tudi ali je obvezen nakup parkirnega mesta.
Če se odločite za nakup še nedokončane enote, je dobro, da se pri projektantu ali cenilcu informirate o vseh stroških, ki so potrebni, da zaključna dela opravijo po vaših željah in potrebah. Čeprav se najverjetneje ne boste mogli pogajati glede cene novogradnje, pa se boste lahko vsaj glede cene finalnih del nepremičnine. Informirajte se kakšna bi bila cena dodatnih investicij, če bi lete dokončal prodajalec, ali pa če bi jih dokončali v lastni režiji.

Če je nepremičnina, ki jo želite kupiti, že dlje časa v prodaji, je pomembno tudi, da preverite, zakaj se še ni prodala. To bo vplivalo tudi na vašo nadaljno prodajo te iste nepremičnine, če se boste v daljni prihodnosti morda odločili za to. Dodatni denar boste lahko prihranili, če se za nakup nepremičnine obrnete direkno na gradbeno podjetje. Tako boste privarčevali stroške posredništva, ki vam lahko znižajo tudi do 2 odstotno vrednost nakupa nepremičnine.

 
Vir:
30. november -0001