Kaj je arhitektura?

Na enem izmed forumov se je vzpostavila zelo "prijazna" debata kaj je arhitekttura in kaj dela arhitekt. Vredno pozornosti ...
  
A:
Pojavlja se mi preprosta dilema. Kaj je arhitektura? Saj vem, je veda o bla bla bla. Kako biti arhitekt, si lahko arhitekt brez faksa ali je treba imet faks da delaš hiše po tipskih načrtih? Si lahko kreativen brez vsega ali omejen z vsem. Moje izkušnje gredo v smer, da je arhitektura mony hole. Zidaš, daš naredit projekt arhitektu, on ti pove, kaj bi naredil. Kaj pa če ti je tisto zanič? Kaj pa če tega nočeš, pa on/ona vstraja? Ne vem, sem jaz potem arhitekt, ko pridem na sestanek z narisano hišo, pa mi jo samo v AutoCad dajo, zraven pa dajo statiko in elektro projekt, ki je še po JUS standardu? Eh! Sej to lahko tudi sam. Ja, pa nimam faksa in žiga. Ne vem, ali sem lahko arhitekt tudi jaz, ker mam nekaj dobrih skic, nekaj dobrih idej, samo? Me bo kdo sploh resno vzel? A me bo kdo poslušal? Ne verjamem, nimam faksa, nisem arhitekt.
Ja, najbolje da pustimu kar je strokovnega strokovnjakom in kupujmo tipske načrte od Marlesa in Jelovice in zidajmo brunarice ter hiše iz 70 let.
 
B:
Mislim, da imaš popolnoma prav. Res je vseeno ali ti zob izpuli zobozdravnik ali čevljar glavno, da zna s kleščami. Vseeno je ali te operira mesar ali pa kirurg, no ja tudi veterinar bi za silo zmogel, saj imajo vsi vsak dan opravka z mesom in krvjo. Sigurno jim med operacijo ne bo postalo slabo. Možganov pa tako ali tako nihče več ne ceni kot specialiteto.

Jasno kot beli dan je, da prideš k arhitektu z izdelano idejo, on pa samo naroči računalniku, da vse skupaj nariše, elektriko in vodo, mu pa tako ali tako naredijo drugi. Res ne vidim vzroka, da ne bi sam vsega skupaj narisal lepo na roko, dal nekemu zidarskemu mojstru, da vse skupaj naredi in hišica bo stala za pol cene. Tako pa arhitekt požre polovico denarja namenjenega gradnji. Res so arhitekti luknja brez dna, v kateri se zbira denar. To razumam pod tvojim izrazom mony hole, ki sem si ga po svoje prevedel v money hole. S tvojo slovenščino nisem imel takih problemov, saj jo tudi jaz le za silo tolčem.

Dokler se gre samo zame in za mojo družino, bi se zanesel nase. Toliko Slovencev si je že samih zgradilo hišo, pa si jo bom še jaz. Ni vrag, da ne bo stala naslednjih sto let. Sploh pa bom jaz samo ukazoval zidarjem kako naj zidajo, pa bo. In če bo kaj narobe, bo tako ali tako zidar kriv. Saj bi se on moral spoznati na fiziko in gradnjo, ne jaz. Tudi arhitekt, samo nekaj nariše in je. To res zmore vsak.

Če pa sem v kakšni trgovini in se mi strop poruši na glavo, pa nam je tako vsem jasno, da arhitekt zopet ni opravil svojega dela. Arhitekti so tako lakomni na denar, da gradijo ogromne stavbe samo, da bi čim več pokasirali, ne znajo pa projektirati preproste stavbe, ne da bi se ta ob prvem nalivu podrla. Jaz, jaz pa bi jo sigurno znal, pa čeprav nisem arhitekt.

Veš, verjamem ti, da bi ti to zmogel, samo mene ne bi noben vrag prepričal, da bi bil samo trenutek pod tvojo streho. Že ko vidim tvoj pravopis, mi je popolnoma jasno, da vse veš in vse znaš, samo če bi hotel, bi lahko postal najmanj arhitekt.

Včasih pogledam na TV3 oddajo Modni oblikovalci. Tudi tu vsi mislijo, da je dovolj, da znaš narisati ljubko obleko, pa si že modni oblikovalec. Vsi pa pozabljajo, da mora modni oblikovalec znati obleko tudi sam sešiti, jo prilagoditi uporabniku, gledati na estetski izgled, paziti, da uporabi primeren material, zakriti morebitne pomanjkljivosti postave, uporabiti skladne barve, in še in še. Svoje zamisli mora tudi znati predstaviti in ne nazadnje tudi prodati ter naučiti druge, da naredijo enak izdelek.

Tako tudi ti misliš, da je delo arhitekta, samo izris stavbe. Vendar je arhitekt tisti, ki mora poznati geometrijo, pa fiziko in statiko, ki mora vedeti katere materiale vgraditi v stavbo, da se bodo enakomerno raztezali in krčili ob spremembah vremena. Paziti mora na ekonomičnost stavbe, na dobro razporeditev prostorov, na estetski videz zunaj in znotraj. Šele potem, ko je vsem zahtevam stranke in zakonom ugodeno, preda načrte gradbenikom, ki so toliko funkcionalno pismeni, da znajo njegove načrte tudi prebrati in zgraditi po teh načrtih stavbo.

Ja, arhitektura je res bla, bla, bla,

Vendar ne več, ko se ti sesuje streha nad glavo in pokoplje pod seboj tvoje najdražje.
 

 Še pripomba uredništva:
prispevka uporabnikov Arhitektura foruma sta objavljena v celoti (kot sta ju objavila avtorja), ker smo s pristnostjo jezika poskušali kar se da najbolj prikazati pojem arhitekture - opravičujemo se za tiskarske napake v tekstu.
 
 
Vir:
04. oktober 2007
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...