Zunanja ureditev in oprema

Če trdimo, da je lepa streha pri hiši kot negovana pričeska in obraz, fasada pa kot obleka pri človeku, lahko mirno rečemo, da je okolica in njena urejenost kot avto, s katerim se človek vozi.
Zunanja ureditev in oprema

    

Negovan vrt, urejeno dvorišče, skladna ograja z vhodnimi vrati, diskretna razsvetljava in oprema na vrtu dajo o hiši prvi vtis, ki je nadvse pomemben. Lahko je sicer zavajajoč, enako kot obleka in avto pri ljudeh, vendar k hiši, ki naj izpolnjuje višje zahteve po standardu, vsekakor sodi skladno urejena okolica. Prav iz tega razloga se vedno več ljudi odloča, da se pri snovanju zunanje ureditve posvetuje s krajinskim arhitektom, ki izdela ustrezen načrt. Seveda je pri urejenem vrtu prav tako kot zasnova pomembno vzdrževanje in negovanje, saj nekontrolirano razraščene rastline že v nekaj tednih lahko precej pokvarijo izgled okolice, zato je tudi pri nas vedno več vrtnarjev ki danes prezaposlenim ljudem nudijo tovrstne storitve. Naslednji kriteriji lahko služijo za ocenjevanje in razvrščanje stanovanjskih nepremičnin glede na njihovo urejenost okolice:

Velikost zemljišča
okrog stanovanjske nepremičnine je pravgotovo velikega pomena, saj velika parcela zagotavlja večjo mero zasebnosti in manj motečega vpliva okolice. Več kvadrtanih metrov zemljišča pomeni tudi večje začetne in tekoče stroške vzdrževanja, zato k nadstandardnim in luksuznim hišam običajno sodijo večji vrtovi in dvorišča. Sama velikost zemljišča pa nikakor ne določa razvrstitve nepremičnine v višjo kategorijo, saj lahko hiša z ogromnim vendar zanemarjenim dvoriščem in vrtom ne ustreza niti standardnim zahtevam. Nasprotno pa je lahko mestna hiša brez vrta ali pa hiša v strnjenem naselju zaradi majhnega dvorišča ali vrta še vedno nadstandardna ali celo luksuzna.

Zasaditev vrta
ima lahko neko vsebino in je sistematična, zato se takoj opazi, da je bil pri snovanju prisoten strokovnjak krajinar, lahko pa je tudi brez koncepta in na njem raste vse povprek kar pač uspeva. Zasaditev je lahko tudi preprosta, kar pomeni, da prevladujejo rastline ki so poceni ali pa so bile vzgojene ljubiteljsko. Na vrtovih, ki so lahko tudi pravi parki pa lahko rastejo stara drevesa, eksotične in drage rastline, ki zahtevajo skrbno nego in drago vzdrževanje. Seveda je stvar osebnega okusa kakšen vrt je bolj naraven, prijeten ali domač, vendar strokovnjak takoj ugotovi katere rastline povečujejo vrednost vrtu, katere pa so cenene.

Povozni tlaki in zunanji pohodni tlaki
so bistven sestavni del urejene okolice. Z ustreznim izborom materialov, katerih cene se gibljejo v velikem razponu, predvsem pa z učinkovito razporeditvijo lahko pričaramo pravljični vtis urejenega vrta, povečamo njegovo vrednost in s tem celotne nepremičnine.

Škarpe
so nujno zlo predvsem v nagnjenih terenih in se jim z estetskega vidika največkrat ne posveča veliko pozornosti, saj morajo opravljati predvsem svojo funkcijo. Visoke zidane škarpe z globokim temeljenjem, v slabem drsnem terenu so prav gotovo zahtevnejše in seveda dražje kot nizke zložene iz betonskih koritnic v čvrstem terenu. Večkrat se zgodi, da škarpa predstavlja velik strošek in tako precej poveča vrednost nepremičnine, brez da bi se zato povečal njen standard. Vsekakor pa k hiši višjega cenovnega razreda, če jo že mora imeti, sodi estetsko dovršena škarpa, ki se ujema z okolico.

Ograje
so tudi pomemben sestavni del zunanje ureditve, kjer je cenovni razpon zelo velik. Izbiramo lahko med preprostimi žičnimi ograjami pa vse do dragih zidanih ograj v kombinaciji s kovanimi kovinskimi mrežami.

Dvoriščna vrata
tako za osebe kot za avtomobile, so lahko zelo preprosta in cenena, zvarjena doma iz nekaj jeklenih profilov, lahko pa so starinska, izdelana po načrtih in so kot del portala v vrtni ograji prava umetnina.

Zunanja razsvetljava
daje predvsem ponoči lahko dvorišču in vrtu prav skrivnosten izgled. Lepo je kadar je razsvetlajva diskretna in se podnevi svetil ne opazi, ponoči pa osvetlijo in poudarijo najlepše stvari na vrtu.

Avtomatizacija
je kot povsod prisotna tudi pri zunanji ureditvi, saj so na trgu dosegljivi razni avtomatski namakalni sistemi, varnostni sistemi s kamerami, daljinsko odpiranje vrat in še in še. Vse to seveda povečuje vrednost zunanji ureditvi, vsekakor pa ni nujni pogoj za razvrstitev vrta v najvišje cenovne razrede.

Zunanja oprema
pri zunanji ureditvi zajema vso tisto opremo, ki je več ali manj stalno postavljena na prostem. Sem sodijo vodnjaki, korita, klopi, vrtne ute, športna oprema, igrala, ...... Seveda je tudi ta kriterij zelo raztegljiv in lahko z raznimi vodnimi objekti kot so ribniki ali fontane doseže velike stroške.
   

 
Vir:
30. november -0001