Znate pravilno negovati trato?

Tokrat poglejte ekološke nasvete s katerimi bo vaša zelenica zdrava, zelena in lepa.
Znate pravilno negovati trato?
 
Izberite pravo sorto trate: osredotočite se na mešanice, ki uspevajo v vaši regiji. Mešanica trate je zagotovilo, da bolezni, ki prizadenejo eno sorto ne bodo vplivale na celotno površino vaše zelenice. Osredotočite pa se tudi na pogoje v vašem vrtu – večina trat ima najraje sonce, nekatere sorte pa tolerirajo tudi polsenčne do senčne pozicije. Zapomnite si , da je včasih najboljša trata če ni trate, zasadite si rastlinje in naredite otoke tam kjer ima to največ smisla.

Ne kosite trate prenizko: višja ko je trata bolj je zdrava saj z višino pridobiva tudi boljše korenine in lahko srka več hranilnih snovi. In ker ima več površine na soncu ima več klorofila in je bolj zelena in precej lepša kot nizka trata. trata najbolje uspeva če ima višino okoli 5-6 cm. Ne glede na to kakšna bo višina vaše trate pa od enkrat ne odkosite več kot 1/3 višine, saj več košnje povzroči stres.
grass cutting

Kosilnica naj bo ostra: če kosilnica nima nabrušenih rezil potem trate ne kosite temveč jo trgate in razcefrana trata je bolj nagnjena k boleznim kot gladko pokošena trata. Kosilnico nabrusite enkrat pred sezono in v sredini sezone.

Pustite pokošeno trato na zelenici: pokošena trata propade in v tla preidejo organske snovi bogate z dušikom. Nasprotno s popularnim mitom, pokošeni delci trate ne pripomorejo k slabši trati. Uporabljajte kosilnico, ki trato seseklja, tako pokošena trata hitreje propade in nahrani vašo zelenico.

Kontrolirajte korenine: korenine in listje formirajo plast, ki ne dopušča zelenici, da do korenin pride voda. V tem primeru morate prezračiti trato.

Redno prezračevanje: če so tla trda, ter se na zelenici pojavljajo zaplate kjer vam trata ne raste več in ne morete zapičiti svinčnika 12 cm globoko potem je čas za prezračevanje. Prezračevanje izboljša drenažo, razdre vozle koreninske grude in trate ter stimulira rast. Kar je pri tem najbolje je to, da vam ni potrebno uporabljati nobenih pesticidov ali umetnih gnojil.

Zalivajte po pameti: zalijte trato takrat ko le ta izgubi svojo sijočo barvo in prične veneti, znak je prav tako uvijanje listov. Zalijte takrat močno in toliko, da prodre globoko vsaj 20 cm. Zalivajte le kadar je to potrebno in se raje ravnajte po vremenu kot po tedenskem zalivalnem planu.
grow green grass

vir: druzina.enaa.com
 
Vir:
15. april 2013