Z malo potrpežljivosti in domišljije sami naredimo mozaik

Mozaiki, ki so včasih krasili le razkošne hiše in palače, se v takšni ali drugačni obliki pojavljajo še danes. Večinoma so okras večjih poslovnih prostorov, hodnikov, bazenov, različnih lokalov, pročelij poslovnih stavb, vedno pogosteje pa so tudi zanimiv dodatek v stanovanjskih prostorih.
Z malo potrpežljivosti in domišljije sami naredimo mozaik

   

Mozaiki so lahko narejeni iz keramike, iz stekla, ki so mu primešani minerali, iz sintranega stekla, iz kamnitih ploščic ali pa iz plastike. Način polaganja mozaika je podoben načinu polaganja keramičnih ploščic, le da z mozaikom lažje in lepše izvedemo in zaključimo različne okrogline in druge neravne površine.

Najbolj preprosto je polaganje že pripravljenih mozaičnih ploščic. Te so sestavljene iz majhnih koščkov keramike, ki so nalepljeni na mrežo iz tkanine. Polagamo in fugiramo jih na podoben način kot običajne keramične ploščice. Pri nekaterih mozaičnih ploščicah je sprednja stran zaščitena s papirjem, ki ga odstranimo šele, ko se ploščice že primejo na steno (papir zmočimo, da ga lažje odstranimo, nato pa z gobico odstranimo preostanek lepila). Presledke med posameznimi koščki mozaika na koncu zapolnimo z redko malto ali s fugirno maso.
[namig] Kako sami položite keramične ploščice si lahko preberete v prispevku ....

Bolj zahtevno in zamudno je sestavljanje iz različnih koščkov keramike ali drugega materiala, ko želimo ustvariti določeno podobo ali vzorec. Takšen mozaik popestri vsak prostor, tudi, če ni prav velik. Ker je izdelava mozaika precej zamudna, so mozaiki dragi, a z nekaj potrpljenja ga lahko izdelamo tudi sami. Mozaik si lahko sestavimotudi iz posameznih koščkov razbitih keramičnih ploščic, ki so nam ostali od polaganja v drugih prostorih. Seveda bomo s tem bolj težko ustvarili kakšno podobo, lahko pa naredimo dekoracijo vzorcev v poljubnih barvah in oblikah.

Za izdelavo mozaika lahko uporabimo ploščice različnih debelin, barv, oblik, vzorcev in struktur. Kombiniramo lahko tudi različne materiale, na primer keramiko, steklo, plastične materiale, kamen, školjke in podobno. Barve lahko prilagodimo posameznim elementom v prostoru ali pa ustvarimo samostojno podobo, ki dopolnjuje opremo prostora. Polaganje takšnega mozaika je sicer precej zamudno, toda učinki so lahko zelo spodbudni, saj lahko ustvarimo zanimiv unikat za razmeroma malo denarja. Z mozaikom lahko okrasimo le del stene, morda tam, kjer želimo prikriti kakšno nepravilnost ali želimo poudariti kak gradbeni detajl. Z mozaikom lahko delno ali v celoti obložimo stebre, stopnice, ... Manj primerni pa so takšni mozaiki za stene v kopalnici ali v kuhinji, saj je površino, ki ni gladka in ima velike fuge, težko čistiti.

če še nimamo izkušenj s polaganjem keramičnih ploščic, bomo za delo potrebovali nekoliko več časa. Imeti moramo tudi potrebne pripomočke:m zidarsko žlico ali lopatico za nanašanje lepila, gumijasto lopatico ali gobo za nanašanje fugirne mase ter kladivo, klešče, po možnosti pa še rezalnik za ploščice.
Najprej izdelamo približni načrt vzorca, lahko pa ga po občutku sestavljamo kar sproti, kakor se nam pač odlomi posamezna ploščica. Površina, ki jo nameravamo oblagati s ploščicami, mora biti ravna, suha in čista. Večjo površino, ki jo nameravamo obložiti z enakimi ploščicami, je smiselno obložiti tako, da keramično ploščico razbijemo in potem na zidu sestavimo nazaj. Pri tem moramo med posameznimi koščki pustiti dovolj velike reže. če želimo dobiti koščke točno določene oblike, si moramo pomagati z rezalnikom za ploščice. Za manjše koščke pa pride v poštev le lomljenje s kleščami. Na glazirani stran ploščice z ostrim predmetom zarišemo obliko, nato pa tisti del, ki ga nameravamo odlomiti, mrežasto narazimo. Nato s kleščami postopoma lomimo koščke po razah.
Izdelavo mozaika nam precej olajšajo sodobna lepila. Za zunanje zidove izberemo lepilo, ki je odporno proti zmrzovanju, v vlažnih prostorih pa moramo uporabiti lepilo, ki ne prepušča vode. Ploščico za ploščico oziroma posamezne koščke namažemo z lepilom in jih pritisnemo na površino, ki jo oglagamo. Ko se lepilo nekoliko strdi, očistimo njegove ostanke.
[namig] Postopke in skice polaganja keramičnih ploščic si lahko ogledate v prispevku ....
Po približno 24 urah lahko ploščice zafugiramo. Fugirno maso nanašamo z gumijasto lopatico ali z vlažno gobo. čez nekaj ur, ko se začne fugirna masa strjevati, lahko ploščice umijemo z vlažno krpo. če polagamo ploščice na tla, nanje ne smemo stopiti vsaj 24 ur.

Na vrtu, terasi ali na poteh ob hiši si lahko omislimo svojevrsten mozaik iz različnih vrst kamnov. Osnova za polaganje je beton (na primerno utrjeni peščeni podlagi), v katerega polagamo kamenčke različnih velikosti in barv.

vir: I.F.; delo&dom

 
Vir:
30. november -0001