Vzdrževanje lesenega pohištva

Vsako pohištvo je potrebno negovati, leseno še toliko bolj.
Vzdrževanje lesenega pohištva

Alkoholni madeži

Kolikokrat se vam je že zgodilo da se vam je med zabavo doma po najljubši čajni mizici razlila pijača malce preveselega prijatelja, da ste medtem, ko ste zamujali na kakšno prireditev ali druženje ponesreči prevrnili stekleničko parfuma po vaši kozmetični mizici, ali da ste, ko ste redi noči poskušali poiskati razpršilo proti komarjem, le to končalo na nočni omarici namesto na zoprnih krvosesihč Vse to ponavadi pusti boleč spomin v obliki alkoholnega madeža na kosu pohištva, tukaj je nekaj nasvetov in rešitev ki bodo posledice neljubih dogodkov nekoliko zmanjšale.

Prvo pravilo v odstranjevanju alkoholnih madežev je hitro ukrepanje, saj alkohol raztaplja večino lakov in premazov za les, kar ponavadi vodi v neprivlačen nov odtenek pohištva. Polito mesto hitro obrišemo s krpo in manjšo količino polirnega sredstva. če obojega nimamo pri roki (in če ni preveč tekočine), podrgnemo z dlanjo in kasneje s prej opisanim postopkom zaključimo čiščenje. Koža vpije precej alkohola kar ublaži madež. Mogoče bo roka potem malo dišala po alkoholu, a še vedno je umivanje rok vredno rešitve lepega kosa pohištva.

če vam madeža ni uspelo odstraniti hitro ali če ste odkrili kakšnega starega, je dobro sredstvo zmes (goste paste) finega kremenčevega peska ali pecilne sode (soda bikarbona) ali cigaretnega pepela z mineralnim oljem, limoninim oljem ali lanenim oljem. S pasto naneseno na krpo narahlo drgnemo v smeri letnic lesa in potem obrišemo s čistim lanenim oljem. Na koncu s suho krpo dobro zdrgnemo v smeri letnic.

Pri drgnjenju s "pasto" pazizimo, da ne poškodujete lesa. Tako čiščenje bo delovalo, če alkohol ni pregloboko poškodoval lesa.

Ožganine
Čeprav veliko ljudi obupa, ko cigaretni ogorek ali pepel iz peči ožge pohištvo, ga lahko še vedno rešimo, če ožganina ni pregloboka.

Na pomoč nam sept priskoči "pasta" (katere sestavine so opisane zgoraj) le da je v primeru ožganin najbolj priporočljivo laneno olje. Rahlo drgnemo v smeri letnic in obrišemo s čistim lanenim oljem. Postopek ponavljamo dokler je potrebno in na koncu mesto zloščimo.

Še ena rešitev za ožganine je mehka, bombažna krpa s kančkom odstranjevalca barve; s krpo nežno drgnemo, da odstranimo ožgani material (če je potrebno tudi narahlo postrgamo ožganino). Nastalo vdrtinico napolnimo z eno ali dvema kapljicama acetona in počakamo da se vpije. "Napajanje" ponavljamo dokler se vdrtinica ne izravna z okolico in na koncu dobro obrišemo, ter zloščimo.

Aceton reagira z lesom, ki nabrekne. S to metodo si lahko pomagamo tudi pri manjših udarninah, vendar ravnajmo pazljivo.

Če je ožganina pregloboka raje pokličemo strokovnjaka.

Vosek in voščeni madeži
Veliko romantičnih trenutkov pusti neprijeten voščen pečat na vašem pohištvu; neestetskih spominkov se znebimo po sledečem postopku.

Če je vosek svež pustimo, da se ohladi. Kakršnokoli čiščenje dokler je vosek topel, je le medvedja usluga saj le pripomore k temu, da se madež razširi in utre še globlje. Najprej z nohti, koščkom trde plastike ali lepenke (ne uporabljamo kovinskih predmetov ker poškodujejo les in lak) postrgamo čim več voska s površine. V veliko pomoč nam bo led v plastični vrečki, saj pomaga, da vosek postane trd in krhek. Ne pozabimo takoj pobrisati vodnih kapljic, ki nastanejo ob taljenju ledu, da se izognemo grdim vodnim madežem. Ostanke voska odstranimo z bombažno krpico namočeno v odstranjevalec barve, alkohol (previdno!) ali kremno loščilo za pohištvo (ponavadi v prodaji v tubah). Postopek ponavljamo dokler madež ne izgine. Na koncu dobro zloščimo celotno površino.

Alkohol ali barvno razredčilo nikoli ne dajemo neposredno na les, pač pa ju nanesemo na mehko bombažno krpico s katero bomo vosek odstranjevali.

Meglene ali lisaste površine
Vzrok za megleno ali lisasto površino je ponavadi olje ali mast, ki se je pri kuhanju zalepila na les ali pa neenakomerno ali prekomerno nanešen vosek ali loščilo. Problem rešimo z razredčenim voskom ali polirnim sredstvom (razredčimo ga v topilu na katerem vosek ali loščilo bazira - voda, alkohol,...), s katerim obrišemo celotno površino, nakar obrišemo še s čisto suho krpo.

Manjše razpoke, raze in luščenje laka
Luščenje in razpoke laka ponavadi povzročijo zelo visoke ali nizke temperature, velika vlažnost ali zelo suh zrak. Lahko jih povzročijo tudi predebelo nanešen vosek, kemikalije ali pa so posledica starosti. Začetke lahko opazimo kot zelo tanke razpoke, ki se postopoma širijo. čeprav je v takih primerih njavečkrat potrebno ponovno lakiranje lahko posledice ublažimo z nanosom voska, če razpoke niso prevelike.

Lak nanesemo v krožnih gibih in posušimo s suho krpo. če vosek ostane v razpokah, ga odstranimo s krpo namočeno v razredčilo. Površino speremo s toplo vodo ter malo mila in nato s čisto vodo. Površino takoj dobro posušimo s suho krpo in ponovno nanesemo kremni vosek (ponavadi v tubah).

Vosek vedno nanašamo na razpokane površine v krožnem gibanju!

Razbarvanja in temni madeži
Do razbarvanj in temnih madežev lahko pride zaradi reakcije med lesom ali lakom in nekaterimi plastičnimi ali gumijastimi materiali (kakšne gumijaste igračke ali okraski, ki so dolgo na istem mestu). če reakcija še ni napredovala skozi lak v les, lahko madež rešimo s "pasto" ki smo jo omenili v odstavku " Alkoholni madeži" in ponovnim nanosom loščila.

Tak tip madežev je težko odstraniti saj jih praviloma ne "zalotimo" pravočasno, lahko pa se jim izognemo s spreminjanjem pozicije dotičnih okraskov (med vsakotedenskim brisanjem prahu prestavimo igračko ali okrasek na drugo mesto). če tak madež že nastane, je v večini primerov potrebno ponovno lakiranje.

Mastni madeži
Mastni madeži so med najtežjimi kar se odstranjevanja tiče. Mast se dobro vpija v les in jo je skoraj nemogoče odstraniti. V večini primerov je potrebno ponovno lakiranje. če madež ni preveč globok, sta tukaj dve metodi za odstranjevanje.

1. metoda: postavimo mehak, močno vpojni papir na madež in polikajmo s toplim likalnikom; proces ponavljamo dokler madež ne izgine. Z likalnikom bodimo previdni, saj lahko poškodujemo lak in les.

2. metoda: odstranjevalci madežev, mineralna razredčila (alkoholi).

POZOR! Odstranjevalci madežev in razredčila so zelo vnetljivi zato pazimo, da bo prostor dobro prezračevan. Ne uporabljamo jih blizu ognja ali iskrenja. Ne kadimo. Razredčila in nekateri odstranjevalci madežev lahko poškodujejo lak ali les zato njihovo učinkovanje prej preverimo na skritem delu pohištva.

Nanesimo odstranjevalec ali mineralno razredčilo na madež in čez položimo vpojno krpo, žagovino ali karkoli kar bo vpilo madež, ko odstranjevalec konča z delom; postopek ponavljamo dokler madež ne izgine.

Mineralna razredčila bodo odstranila večino lakov in voskov, zato je površino potrebno ponovno prelakirati.

 
Polito črnilo

če se črnilo polije po nevoskanem, nelakiranem ali poškodovanem lesu, se ponavadi vpije zelo globoko in ga je skoraj nemogoče odstraniti. Tukaj je nekaj predlogov kako se spopasti s tako nadlogo.

Madež takoj popivnamo, še preden se lahko vpije. Očistimo površino z voskom, kremo ali vlažno krpo. Ne drgnemo in ne obračamo krpe, da preprečimo razmazanje madeža. če se madež le ustali, ga očistimo s kremenčevim peskom in oljem kot pri alkoholnih madežih.

če je madež še vedno prisoten, s kapalko ali stekleno cevko dodamo raztopino oksalne kisline (2 žlici oksalne kisline na 0,5L vode). Pustimo raztopino na madežu nekaj minut in nato speremo z vodo. Raztopina oksalne kisline je belilo (kot varekina) in potrebuje čas da deluje.

Ker je oksalna kislina belilo, lahko malo pobledi naravno barvo lesa. Belilo bo delovalo bolje, če predhodno mesto madeža malo pobrusimo. Oksalna kislina je strupena, zato smo pazljivi pri ravnanju z njo in upoštevamo navodila na embalaži.

Lak za nohte
Madeža ne odstranjujemo z odstranjevalcem laka za nohte, ker bo poškodoval lak in les. Poskusimo z blažjimi mineralnimi topili ali razredčimo aceton z vodo. Ne nanašamo topil direktno na madež, temveč z njimi prepojimo mehko krpico in z njo očistimo madež. če lak lesa bazira na oljih, na koncu mesto očistimo z lanenim oljem.

Barvni madeži
Nikoli ne uporabljajmo odstranjevalca barve ali močnih kemikalij za odstranjevanje barve, ker lahko poškodujete lak in les.

Vodne barve odstranimo z mokro krpo in zatem takoj posušimo površino, da se izognemo vodnim madežem. Oljne barve odstranimo s krpo prepojeno s tekočim voskom.

če je madež zasušen, ga poskusimo odstraniti s trdo lepenko, plastiko ali nohti. če ne uspe, prepojimo madež s prevretim lanenim oljem (ne prevročim) in pustite stati dokler se barva ne zmehča. Nato olje odstranimo s krpo, ki smo jo pomočili v prevreto laneno olje. če madež ostane, ga odstranimo s kremenčevim peskom in oljem kot pri alkoholnih madežih.

Praske
Manjše praske pogosto izginejo, če jih podrgnemo z loščilom za les ali voskom.

Globlje praske lahko skrijemo, če jih podrgnemo z brazilskim oreščkom, orehom, ameriškim orehom, črnim orehom ali kakšnim drugim temnim oljnatim oreščkom (orešček prerežemo na pol in drgnemo s polovičko). Pazimo, da drgnemo le po praskah, da ne poškodujemo barve okoli praske. Pobarvajmo prasko z voščenko ali loščilom za čevlje (še posebej dobro za oreh) odgovarjajoče barve. Lahko tudi uporabimo komercialne izdelke za zakrivanje prask ali voske v "palčkah". Ko uspešno zakrijemo praske, zloščimo ali povoskamo celotno površino.

Ne nekaterih novejših lakih in zaščitnih površinah (plastične zasnove) je skoraj nemogoče skriti praske in opisani postopki težko pokažejo rezultate.

Porumeneli madeži na lažjem lesu Ko se pobeljeno ali "svetlo" pohištvo stara, belila, ki so bila uporabljena za izpiranje naravne barve lesa, začnejo izgubljati učinek, posledica česar je sprememba v barvi. Ta proces se odvija počasi tako, da ga niti ne opazimo dokler ne kupimo kakšen dodatek v originalni barvi. če "svetlo" pohištvo izpostavljamo direktni sončni svetlobi, to dramatično pospeši opisani proces, kar lahko povzroči neprivlačne rumene madeže. Ker razen z brušenjem celotnega kosa pohištva in ponovnim lakiranjem, ne moremo odstraniti le teh je edina priporočljiva zaščita ne izpostavljati tak tip pohištva soncu.

Viri:
http://www.doityourself.com/clean/
http://www.pioneerthinking.com/furniture.html
http://www.click10.com/houseandhome/1014325/detail.html
http://www.allabouthome.com/directories/dir_cleaning.html

 
Vir:
01. januar 1970