Vzdrževanje laminata, vinila in linoleja

Vaša talna obloga potrebuje ustrezno nego in vzdrževanje. V primeru razlitja vode ali drugih tekočin, le-te nemudoma obrišite. Za odstranitev trdovratnih madežev se posvetujte z vašim prodajalcem parketa.
Vzdrževanje laminata, vinila in linoleja
  
Pomemben pogoj za dolgo življenjsko dobo talne obloge je ugodna klima v prostoru s približno temperaturo 20 °C in relativno zračno vlago od 50 do 60%. Omenjene pogoje lahko spremljate z elektronskim merilnikom vlage ali vremensko uro (posebej pomembno v času kurilne sezone). Optimalno relativno zračno vlago je možno vzdrževati s pomočjo električnih vlažilnikov zraka. 
 
Največja sovražnika talnih oblog sta voda in pesek. Čista tla dosežemo s pometanjem, brisanjem prahu in občasnim čiščenjem z vlažno, a ne mokro krpo. Talne obloge ne smemo čistiti z vodo, saj tako lahko nastanejo poškodbe na izdelku (nabrekanje). 
krpa tla blue
 
Za vsakodnevno vzdrževanje se priporoča uporaba čistilnih sredstev za talne obloge, ki jih uporabljamo v skladu z navodili, ki so navedena na njih. 
 
Za čiščenje umazanije, kot je npr. pesek uporabljajte sesalnik z mehkim nastavkom, mehko metlo ali krpo. Na vhode namestite kvaliteten predpražnik, ki preprečuje vnos peska na talno oblogo.

Noge stolov, miz in ostalega pohištva, ki točkovno pritiskajo na talno oblogo, morajo biti opremljeni s klobučevinastimi podložkami, ki pa morajo biti prilepljene in ne pritrjene z žeblji. Ne premikajte pohištva tako, da ga vlečete, ampak ga dvignite in prestavite. 
 
Polaganje talnih oblog v mokrih prostorih kot so npr. savne in kopalnice ni priporočljivo. 
  

 
Vir:
01. junij 2024