Vzdrževanje in prenova fasad

Prej ali slej se vsak lastnik hiše sreča s problemom obnove fasade. Vsaka hiša je izpostavljena različnim vplivom okolja, ki sčasoma na fasadi pustijo posledice. Dokler so to le estetske pomanjkljivosti, je problem lahko rešljiv, težave pa nastopijo, ko poškodbe vplivajo na funkcionalnost fasade. Bolj ko s prenovo odlašamo, večje so poškodbe in s tem povezani stroški.
Vzdrževanje in prenova fasad
   
Večinoma pristopimo k sanaciji šele takrat, ko so poškodbe že zelo vidne, in so potem tudi stroški prenove fasade visoki.
 
V osnovi pri obnovi fasad ločimo dva pojma: prenovo in sanacijo.

Pri prenovi fasada običajno ni zelo poškodovana. Opraviti je treba manj zahtevne posege na fasadi: izboljšati toplotno izolacijo, obnoviti in osvežiti barvo, povečati odpornost proti vremenskim vplivom … skratka obnoviti fasado, ki je poškodovana zaradi staranja.

Pri sanaciji odpravljamo tudi vzroke za nastanek poškodb, predvsem so to vlaga in vodotopne soli, ki prodirajo v spodnje sloje fasade. Vlažnost zidov je problem tudi zato, ker slabša toplotno izolativnost zidov, kristalizacija in cvetenje soli na fasadi pa povzročata odstopanje slojev fasade in hujše poškodbe.

Takšne fasade saniramo s sanacijskimi ometi, ki zaradi svoje poroznosti omogočajo izhlapevanje in s tem izsuševanje vlage iz zidu v prostor. Od količine vlage in soli je odvisno, kakšen bo postopek sanacije. V primeru, da je obremenitev z vlago in solmi velika, so poleg ustreznih ometov potrebni še dodatni ukrepi (hidroizolacija, injektiranje, vertikalno rezanje ipd.)
  

vir. dnevnik.si/dom
 
Vir:
17. junij 2016