Vzdrževanje fasade

Fasado hiše je treba v enakomernih razmakih pregledovati. Če se kje pojavijo razpoke ali luknje, morate poškodovana mesta takoj popraviti.
Vzdrževanje fasade
      
Še posebej bodite pozorni na prehodna mesta med zidom in lesom, na tisto stran hiše, ki je najbolj izpostavljena vremenskim vplivom, na razpoke ob oknih in na območje spodnjega dela zidu.  

Sanacijo škode lahko izvedemo na različne načine:

Drobne površinske razpoke sicer trdnega ometa lahko prekrijemo s premazom za popravilo razpok. Pri tem je temeljni premaz iz plastoelastične mase s primešanimi steklenimi vlakni. Takšne premaze lahko uporabimo tudi kot temeljni premaz za material iz steklenih vlaken. Nato v obeh primerih sledi krovni premaz.
Že zaradi drobnih površinskih ali globinskih razpok lahko v zid prodre voda. Razpokana mesta takoj popravite:

Razpokana mesta takoj popravite:

fassade-sanierung  

Razpoke v zidu ali ometu, kot je ta globinska razpoka pod oknom, predstavljajo nevarnost za hišo. Tu lahko v zid prodre voda.

   
fassade-sanierung Z majhnim dletom razpoke najprej povečajte. Premer odprtine naj bo 5 x 5 mm, saj jih boste tako lažje sanirali.

   
fassade-sanierung Z akrilno tesnilno maso iz kartuše napolnite razpoko do ¾, tako da masa na dnu odprtine povsod dobro drži.

   
fassade-sanierung Na poškodovano mesto nato nanesite univerzalno polnilno maso na podlagi cementa. Če akrilna masa ni povsem zapolnila razpoke, se bo polnilna masa bolje oprijela.

   
fassade-sanierung Sloj ometa iz umetne smole zakrije polnilno maso in stekleno mrežo, ki smo jo za armiranje potisnili v svežo polnilno maso.Namig:
Vedno premažite celotne stene, saj se bo sicer "nova" barva vedno razlikovala od "stare". Bele disperzije lahko obarvate, če jim primešate rjave, črne in rumene odtenke.
 
vir: BAUMAX.si

 
Vir:
14. december 2008