Vsak četrti ljubosumen na sosedovo dvorišče

Vsak si želi prelep vrt, živozeleno zelenico in cvetoče drevje. In kaj se zgodi, če ima sosed to, kar si želite vi? Ljubosumje.
Vsak četrti ljubosumen na sosedovo dvorišče
  
Tako ugotavlja raziskava britanskega podjetja Roundup Gel – vsak četrti vprašani si namreč želi, da bi bilo njegovo dvorišče videti kot sosedovo, seznam želja pa dopolnjuje tudi želja po urejenem vrtu in cvetju. Četrtina vprašanih meni, da v njihovih ulicah poteka pravo tekmovanje, kdo bo imel lepše dvorišče. Več kot štirideset odstotkov jih je ljubosumnih na sosedovo zelenico, šestnajst odstotkov vprašanih pa je prepričanih, da je sosedovo dvorišče precej lepše od njihovega, a tega ne bi nikoli priznali. Osem odstotkov je tako zavistnih, da bi najraje sabotirali sosedovo prelepo zelenico. Tretjina skoči po nasvet kar k sosedu, medtem ko dobra tretjina česa takšnega ne bi nikoli naredila, saj so za kaj takega preponosni, zato se po nasvet raje zatečejo k svojim staršem.

Poleg lepih zelenic 43 odstotkov vprašanih razburjajo neurejena dvorišča, vsak deseti celo meni, da lahko prav to vpliva na poslabšanje medsosedskih odnosov. Kot pravi avtor študije Gary Philpotts, je dvorišče kot dom, ki si ga vsakdo lahko ogleda. Zmerno ljubosumje je dobro, saj to pomeni, da se bodo sosedje bolj trudili za urejeno okolico doma, lepo urejena ulica pa povečuje tudi ugled soseske.
 
 
24. maj 2012