Videz doma oblikujejo okna in vrata

Okna, vrata, stopnice, senčila, okenske police, talne obloge, balkonske ograje so pri objektih to, kar so pri oblekah majhni dodatki. Za funkcionalnost na prvi pogled nepomembni, vendar pripomorejo k dodatni vrednosti. Tako oblek kot naših domov.
Videz doma oblikujejo okna in vrata

 

 
 
Izbira stavbnega pohištva se je v zadnjem desetletju zelo popestrila. Nekdaj tradicionalni material les sta dopolnila predvsem PVC in aluminij. Kateri material izbrati, je odvisno predvsem od investitorja in tudi od načina gradnje. Ob odločitvi za vse bolj popularne ekološko pasivne hiše, ki bo zvečine zgrajena iz toplega in domačega lesa, tudi odločitev za lesena okna ne bo problem. Gradnja klasičnega objekta pa že zahteva več premisleka. Se bomo odločili za tradicionalna lesena okna, uveljavljena PVC okna in vrata, ali bo izbrani material aluminij. Toliko o materialu, na voljo pa je še cela paleta barv in prav toliko oblik. Karkoli bo investitor že izbral, mu priporočamo kakovostne in estetske izdelke. Pri oknih vam na srce polagamo tudi posvetovanje s strokovnjakom glede zasteklitve. Okna so lahko zastekljena z navadnim steklom, izberete lahko tudi plinsko zasteklitev, ki nudi boljšo toplotno in zvočno izolacijo. Na okna lahko namestite tudi refleksna stekla, ki bodo varovala pred pogledi in močnimi sončnimi žarki, nikakor pa ne bodo zmanjšala prepustnosti svetlobe. Na okna lahko montiramo tudi varnostna varovala, pa križe, pa č

Razporeditev oken mora omogočiti učinkovito in pravilno prezračevanje prostorov skozi vse leto. Zagotavljati mora potrebno stopnjo zvočne zaščite pred hrupom in ščititi notranjost pred vetrom in vdorom padavin. S pravilno izbiro bodo okna v hladnem obdobju ščitila pred mrazom in pred vročino v toplem obdobju. Izpolnjevanje naštetih zahtev je omogočil razvoj novih tipov zasteklitvenih sistemov in izboljšanje konstrukcije ter gradbenočfizikalne lastnosti okenskega okvira, okovja, tesnil in drugih sestavnih delov. Življenjska doba okna se podaljšuje, z njim pa tudi življenjska doba celotne stavbe. Prijetno bivanje med poševnimi stenami oziroma v mansardi danes omogočajo sodobni materiali. Med najpomembnejše elemente za prijetno bivanje prav gotovo sodi kakovostna osvetljenost z naravno svetlobo ter zračnost bivalnih prostorov. Poleg zanesljivih strešnih oken k temu sodijo tudi senčila. Pri odločitvi za strešna okna moramo biti pozorni tudi na stik z okolico. Strokovnjaki danes priporočajo, da je kolenčni zid visok od 90 do 110 centimetrov, saj v tem primeru okna zagotavljajo pogled v okolje objekta tudi v sedečem položaju. Hkrati pa lahko v tem primeru nemoteno upravljamo z oknom. To je zelo pomembno tudi zaradi čiščenja.

Na Gorenjskem se dalj časa bolj kot za strešna okna odločamo za frčade. Odločitev o izbiri med frčado ali strešnim oknom je odločitev vsakega investitorja posebej. Drži pa, da strešna okna zagotavljajo bolj moderen videz in možnost postavitve večjih steklenih površin. Tako se svetloba razprši globoko po prostoru in ustvari prijetno ozračje. Na koncu še nekaj izvedb strešnih oken, krilo je lahko vpeto v sredini, lahko imajo prezračevalno loputo ali pa so iz plastificiranega lesa, lahko jih uporabljamo za izhod na streho. Pri oknih ne smemo pozabiti na zimske vrtove, ki jih sestavljajo velike steklene površine. Zimski vrt, na primer, pozimi omogoča posedanje na toplem soncu, čeprav so se zunanje temperature spustile blizu ničli. Poleti, ko bo zunaj nagajala sopara in zoprna vročina, pa bo v zimskem vrtu prijetna senca. V naravi lahko torej uživamo tudi doma. Starejše hiše z zastekljenim dodatkom pridobijo dodaten prostor, medtem ko je zimski vrt pri novogradnjah češnja na vrhu sadne kupe. Najprimernejša lega za postavitev vrta je na vzhodu ali zahodu, saj tako optimalno ulovimo sončne žarke. Na južni strani, ki je najbolj sončna, bi namreč morali postaviti dobro zaščito pred soncem in vgraditi dober prezračevalni sistem.
Vhodna in notranja vrata
če lahko za okno rečemo, da predstavlja naš stik z zunanjim svetom, velja enako tudi za vhodna vrata. Ta so hkrati vizitka doma in morajo predstavljati vse, kar se skriva za njimi. Vhodna vrata so več kot le prvi stik z objektom. So nekakšna osebna izkaznica lastnika hiše ali stanovanja. Poznamo enokrilna, dvokrilna ali celo večkrilna vrata. Seveda pa moramo paziti, da videz vhodnih vrat ne bo vplival na funkcionalnost objekta. Notranja vrata nam zagotavljajo povsem drugo funkcijo, glede na potrebe in razpoloženje ustvarjajo potrebno zasebnost. Pri notranjih vratih moramo upoštevati tudi stil opremljanja celotnega objekta ali posameznega prostora, saj se pohištvo in vrata (in okna) ne smejo bičati med seboj. Kako izbrati pravilnoč Na to vpliva več faktorjev, za katere je dobro, da jih kupec pozna še pred odhodom v prodajalno stavbnega pohištva. Najprej nas mora zanimati, kje bodo vrata vgrajena. Glede na namembnost ločimo vhodna vrata stanovanjske hiše, vhodna vrata v stanovanja v večstanovanjskih objektih ali sobna vrata. Pomembni so tudi klimatski pogoji, saj na primer na deformacijo vhodnih vrat zelo vpliva, če hiša nima nadstreškov ali je za vhodnimi vrati nameščeno grelno telo in podobno. Še pred odhodom v prodajalno bi morali poznati grobo obliko vrat: glede na ostalo notranjo opremo, vratna krila s steklom, barve in podobno.

Poznamo tudi več vrst materiala in površinske obdelave, od lesa, PVC ali dekorja, kjer ima vsak svoje lastnosti. Površinska obdelava vpliva na vzdrževanje in trajnost vhodnih vrat. Pred nakupom moramo poznati tudi velikosti zidarskih odprtin, ki morajo praviloma ustrezati predpisanim standardom in pogojujejo dimenzijo vrat ter smer odpiranja vrat. Druga pomembna skupina lastnosti, ki jih moramo poznati pred odhodom v prodajalno s stavbnim pohištvom, so posebne zahteve vrat. To pomeni, ali morajo zagotavljati požarno varnost, so zvočno izolirane, posebno varnostno zaščitene pred vlomilci ali dimotesne. Kakovost vgradnje vrat je pogojena s točnimi izmerami zidarskih odprtin. Pri novogradnjah je potrebno paziti, da jih ne vgradimo prezgodaj zaradi previsoke vlažnosti, ki lahko povzroči krivljenje ali druge deformacije vrat. Po vgradnji ne smemo prehitro začeti z ogrevanjem, saj se morajo vrata predhodno klimatizirati, da se manj krivijo. Talne obloge (keramika, parket, laminat, č) morajo biti položene pred montažo podbojev, vendar pri vratnih odprtinah brez zaključnih letev. Strokovnjaki tudi opozarjajo, naj vgradnjo opravi strokovno usposobljena oseba, saj strokovna vgradnja pomeni boljšo zvočno in toplotno izolativnost.
    

Avtor: Boštjan Bogataj,  sreda, 21. marec 2007, Gorenjski glas, priloga Moja Gorenjska

 
30. november -0001