Utrjena dovozna pot

Dostope in dovoze k hiši lahko utrdimo na razne načine.
Utrjena dovozna pot

 
Pri vseh načinih dela pa je naloga vedno enaka: zagotoviti moramo trdno, trajno in ravno dovozno ploskev. Tej zahtevi bomo zadostili le, če bomo upoštevali določene principe dela, pri čemer je najvažnejša trdna podlaga, ne pa površinska obdelava.
Največji sovražnik poti sta voda in mraz. Pot s še tako dobro površinsko obdelavo ne bo prestala prve zime, če ne bomo izdelali podlage, ki je odporna proti mrazu. Poleg tega pa mora biti podlaga izdelana tako, da bo prenesla vse obtežbe vozil.

Posledice napak
če položimo tlak iz plošč ali tlakovcev neposredno na zemljo, se te kmalu dvignejo, ker raščena zemlja "živi", saj je v njej polno malih organizmov. Na vlažnem drobnozrnatem zemljišču se ob zmrzali tlak dvigne, nato pa se ob odjugi zapet pogreznejo v zmehčano zemljišče. Površina dohodne ali dovozne poti je spomladi vegasta in neuporabna. Nekaj podobnega se dogaja tudi na ilovnatem zemljišču.

 

Odprava napak
Zelo dobra je podlaga iz debelega peska in proda. Debela naj bo vsaj 40 cm. Skozi tako podlago voda pronica v zemljo, vendar se ob zmrzali podlaga ne dviga, ker je dovolj zračnih prostorov. Površino podlage zgostimo z vibratorjem (z vibracijsko ploščo), nato pa položimo v peščeno podlago, debelo 3 do 5 cm, plošče za tlak. Tlak ponovno zatesnimo in poravnamo z vibracijskim strojem (tukaj je priporočljivo imeti med vibracijskim strojem in tlakom gumijasti vmesnik).
Plošče za tlak so lahko 5 do 7 cm debele betonske ali kamnite plošče različnih dimenzij, lahko pa uporabimo tudi od 5 do 15 cm debele lesene kocke. čim debelejši je tlak, tem večjo obtežbo prenese.

Na dovozih v garaže pogosto opazimo sledove koles, ker vozimo vedno po isti kolesnici. Temu se ognemo tako, da tlak položimo na 10 cm debel podložni sloj betona.
 
Namig
Priporočljivo je pri vsaki gradnji poti za avtomobile in ostala prevozna sredstva vgraditi ob robovih robnike in jih ustrezno obbetonirati, kajti z njimi bomo vse horizontalne premike ob razrivanju tlaka (glej zgornjo sliko) prestregli in tudi tako pomagali preprečiti različno posedanje tlaka.
 

 
Vir:
01. januar 1970