Tudi pozimi prezračimo svoj dom!

V zimskih mesecih kar malce pozabimo na prezračevanje, saj nas zmrazi že ob sami misli na to, da bi v naše tople domove spustili leden zimski zrak.
Tudi pozimi prezračimo svoj dom!

  
A prezračevanje, s katerim v svoje bivalno okolje spustimo kvaliteten zrak, je pomembno tudi pozimi. Pretok svežega zraka med drugim zagotavlja tudi boljše počutje, saj sta v zatohlih in dolgo časa neprezračenih prostorih količina in kvaliteta kisika manjši, kar lahko povzroči tudi omotico in glavobole, večja pa je tudi verjetnost okužb z bakterijami in bacili, ki se nahajajo v ozračju.

Najbolj učinkovit je prepih
Ugodno počutje v prostoru je seveda odvisno od vrste dejavnikov, kot so temperatura, osvetljenost, gibanje zraka, hrup in podobno, pri čemer je kakovost zraka zagotov med najpomembnejšimi. V zraku mora biti poleg zadostnega deleža kisika tudi primerna zračna vlaga, nemoteča količina vonjav in tako majhna količina zdravju škodljivih snovi, da naše zdravje ni ogroženo.

Odrasel človek z dihanjem izloči približno liter in pol tekočine na dan, k vlažnosti zraka v naših domovih pa še dodatno pripomore kuhanje in umivanje. Izmenjava vlažnega in toplega zraka s svežim je zato nujna, saj pretirana vlažnost v prostorih poleg že naštetega povroča tudi zidno plesen.

Izmenjava vlažnega in toplega zraka mora biti dosežena čim hitreje saj le tako ne izgubimo preveč toplote. Zadostuje prezračevanje 5 do 10 minut na štiri do pet ur. Priporočljivo je zračenje na prepih, medtem ko zračenje z nagnjenimi ali priprtimi okni velja za energetsko potratno, kajti v tem primeru dosežemo zamenjavo zraka šele v 30-75 minutah. Naravnega prezračevanja (preko odprtih oken in vrat) nikakor ne more primerno nadomestiti ventilatorsko prezračevanje, saj slednje zrak, ki se nahaja v prostoru, le premeša.

vir: Siol.net

 
Vir:
30. januar 2013
 
 
Gradbeni nadzor Ekobus Gradite ali prenavljate?
Nova kopalnica Omisli.si Iščete ponudbe preverjenih izvajalcev?
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Nadzornik Ekobus Nadzornik Žiga se za gradnjo res pobriga!
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje