Toplota beži skozi okna

Vsako leto skozi meter netesnega okna izgubimo 40 kilovatnih ur
Toplota beži skozi okna

   
Tudi v Sloveniji v zadnjih letih po vzoru razvitejših držav čedalje več pozornosti namenjamo učinkovitejši rabi energije, tako v gospodinjstvih kot v industriji. To je mogoče že z nekaterimi razmeroma enostavnimi ukrepi. Eden izmed njih je zatesnitev oken in vrat.
 
Pri oknih in vhodnih vratih dobro tesnjenje z nadzorovanim prezračevanjem veliko pripomore k zmanjšanju konvekcijskih izgub (nekontroliran pretok zraka skozi pripire). Skozi vsak meter netesnih oken in vrat namreč v eni ogrevalni sezoni uide približno 40 kilovatnih ur energije.
 
Naložba, ki se hitro vrne
Silikonska tesnila, ki jih brez lepljenja vgrajujemo v na novo vrezan utor v okenskem ali vratnem okviru, so najkakovostnejša kombinacija tehnologije in materialov za obnovo tesnjenja oken in vrat. Silikonska tesnila so učinkovita zaščita pred mrazom, vročino, prepihom, hrupom, prahom, vonjavami in rošenjem stekel, obenem pa izboljšajo počutje v prostoru. Naložba v zatesnitev oken in vrat se pri sedanji ceni goriv povrne že v dveh do treh mesecih.
 
Držijo najdlje

Silikonska tesnila po svojih lastnostih presegajo tesnila iz drugih materialov, saj so odporna proti vremenskim vplivom, sončnim žarkom in staranju, so trajno elastična in barvno stabilna, odporna proti pregibanju in stiskanju ter prilagodljiva vsaki obliki in velikosti reže. So vodotesna, tesnijo vse površine in so kompatibilna z vsemi konstrukcijskimi materiali.
 
Imajo dolgo življenjsko dobo in ne potrebujejo nikakršnega vzdrževanja, v ekstremnih temperaturnih razmerah se ne zlepijo, ne otrdijo in ne razpokajo, temveč ohranijo vse svoje lastnosti. Plastična ali gumijasta tesnila denimo ob nizkih temperaturah otrdijo in lahko razpokajo. Zaradi vseh teh dobrih lastnosti proizvajalec za silikonska tesnila zagotavlja 10-letno garancijo ob normalnih pogojih uporabe.
 
Uporabna tudi za novo stavbno pohištvo
Omenjena tesnila niso primerna le za obnovo tesnjenja pri starih oknih in vratih, temveč tudi za izdelavo novega stavbnega pohištva. Veliko je primerov, ko projektant ali arhitekt celo predpiše uporabo silikonskih tesnil pri izdelavi novih oken in vrat, zlasti v tujini. V Sloveniji je opazen premik k večji uporabi silikonskih tesnil pri izdelavi stavbnega pohištva predvsem pri večjih proizvajalcih, ki večinoma izdelujejo svoje stavbno pohištvo, ter pri zasebnih proizvajalcih, ki želijo zagotoviti 100-odstotno kakovost svojih proizvodov.
 

Prihranki
Z vgradnjo kakovostnih silikonskih tesnil lahko pri stroških ogrevanja prihranimo tudi do 20 odstotkov, kar je še posebno pomembno, kadar je površina oken glede na prostornino prostora velika. Z zmanjševanjem izmenjave zraka z 1,2- na 0,7-krat na uro lahko pri hiši s prostornino 300 kubičnih metrov na leto prihranimo okrog 3.200 kilovatnih ur energije oziroma 330 litrov kurilnega olja.

 
Vir:
12. julij 2012