Tlakovana pot v dom

Po izgradnji družinske hiše, naj bo v izvedbi na ključ ali v lastni režiji, investitorja čaka še ureditev okolice. Med prve naloge spada ureditev dvorišča, dovoza in drugih poti, ki vodijo do doma.
Tlakovana pot v dom

     

Po prevzemu družinske hiše, ki so jo zgradili na ključ in so odšli še mojstri, ki so zaključili z inštalacijskimi in slikopleskarskimi deli, ko so položili talne obloge in objekt že lahko ogrevamo, je čas tudi za ureditev okolice.
 
Temu delu se sicer lahko malce posvetimo že med gradnjo, pa vendarle večina teh del ponavadi čpočakač na zaključek del na objektu. Lepo urejena okolica ni samo estetskega pomena, ampak tudi povsem praktična rešitev.
  
Ob selitvi v novo hišo, ki jo bosta obdajala zemlja in pesek, bomo v novi dom vsak dan nosili kup umazanije, zato bo morala gospodinja vsak dan obdelati še en čšihtč. Tudi urejanje okolice je velika investicija, zato jo je potrebno izračunati že pred gradnjo objekta (največkrat družinske hiše), koliko bomo za ureditev odšteli, pa je odvisno predvsem od terena in njegovih značilnosti ter tudi od izbire materiala.
   
Na slovenskem trgu imamo danes ogromno ponudbe za ureditev okolice objekta. Cenovno ugodni naravni materiali, ki ne predstavljajo neugodnih vplivov na okolje in jih investitorji tudi največkrat uporabljajo, so prav gotovo tlakovci iz betona. Ponudba betonskih izdelkov je danes izredno velika in pestra, vsekakor pa lahko izbiramo med stili.
  
Med najprivlačnejše še vedno sodi naraven, enostaven in preprost videz v sivi (kamniti) in rdeči barvi. Poleg tlakovanja dvorišča so tlakovci dobrodošli tudi pri urejanju poti, dohodov, parkirišč, urejanju ograj.

Kaj odlikuje dobre tlakovce
Zgornja plast tlakovca mora biti iz najčistejšega kremena, ki zagotavlja trdnost in odpornost proti mrazu in soli. Druga dobra lastnost je globinska zaščita tlakovcev. To pomeni, da so odporni proti vdorom vlage, z njih bomo z lahkoto tudi odstranili najrazličnejše madeže. Z nakupom takšnih tlakovcev bo investitor zelo poenostavil vzdrževanje dvorišča. Investitorji se odločajo tudi za tlakovanje z različnimi kamni ali kamnitimi ploščami, kjer pa je potrebno prej urediti betonsko ploščo, kar investicijo močno podraži. Betonske plošče v teh dneh ne moremo izdelati, saj mora biti temperatura pri betoniranju od plus 5 do 30 stopinj Celzija in mora tako ostati še vsaj nekaj dni po betoniranju. V nasprotnem primeru lahko voda v betonu zmrzne, led poveča volumen. Ko mraz čdobič beton med vezanje, je škoda nepopravljiva, saj se zrahljane strukture ne da več spremeniti. Najcenejši material za ureditev dvorišča ali poti je asfalt, kjer moramo prav tako prej urediti nasutje peska. Dela se lahko opravijo ročno ali strojno, na ceno pa močno vpliva predhodna priprava terena in tudi finost asfalta. Zunanja temperatura na asfaltiranje naj ne bi imela vpliva, res pa je, da mora biti asfalt ob vgradnji vroč vsaj 70 stopinj Celzija, tako da ga pozimi izvajalci ne vgrajujejo. Skorajda pri vseh oblikah urejanja okolice bomo morali urediti tudi robnike dvorišč, poti, dovozov č Le pri nekaterih izvedbah robniki niso potrebni.

Avtor: Boštjan Bogataj,  sreda, 21. marec 2007, Gorenjski glas, priloga Moja Gorenjska

 

 
30. november -0001