Tiskani beton – alternativa asfaltu in tlakovcem

Zadnja leta je na dvoriščih mogoče opaziti tudi novo vrsto tlakov, ki pozornost priteg­nejo predvsem zaradi svoje barve in vzorca – na prvi pogled so namreč videti kot kamen, opeka ali celo les. Pri nas so jim nadeli pred časom ustrezno, danes pa neposrečeno ime: tiskan beton.
Tiskani beton – alternativa asfaltu in tlakovcem
  
Pravilno bi bilo namreč odtisnjeni beton.
 
Govorimo namreč o dekorativnem oziroma tiskanem betonu, ki je primeren tako za povozne površine kot za poti okoli hiše, iz njega pa izdelujejo celo zidne površine in okrasne skale. Največkrat ga pa zasledimo okoli zunanjih bazenov.

Tiskani beton odlikujejo dolga življenjska doba, hitrost izvedbe, dekorativen videz, malo vzdrževanja in primerljiva cena, ki znaša okoli 33 evrov na kvadratni meter (z betonom in armaturo). V primerjavi s tlakovci in tudi asfaltom podlage zanj ni treba toliko utrjevati, prav tako ni potrebna drenaža, saj je površina skoraj neprepustna, vse delo pa se opravi na kraju samem. Bistvena prednost, ki – poleg videza – prepriča mnoge naročnike, pa je, da iz takšne površine ne rasteta trava in plevel. Ob tem pa velja opozoriti, da tiskani beton ni primeren za zimsko soljenje.

Polaga se na novonasute površine, ki jih je prej treba postopno utrditi z žabo, valjarjem ali vibracijskim strojem, kot tudi na starejša dvorišča, kjer posebno utrjevanje ni potrebno, celo več, tiskani beton se lahko položi kar čez obstoječi asfalt ali tlakovce, vendar v zadostni debelini – seveda je vse odvisno od trdote podlage. 
woodplank bukeloo  09811

Pri izvedbi je treba zagotoviti vsaj enoodstotni naklon za odtekanje vode proti jaškom, kanalom, sifonom ali naravnost na trato. Način izdelave je v prvi fazi enak kot pri klasičnem betoniranju: na pripravljeno površino položijo železno armaturno mrežo, površino zabetonirajo z betonom, ga zravnajo in zgladijo, nato pa nanj ročno nanesejo pripravljen obarvan utrjevalec površine, s katerim dosežejo želeni barvni odtenek in ga vtrejo v beton. Na tako pripravljeno podlago pred tiskanjem z gumijastimi orodji, ki omogočajo vzorce vseh vrst, posujejo še ločevalni prah, ki bo preprečil, da bi se orodja prijela na podlago, in dal želeni učinek po fugah in na reliefu. Po primernem času lahko v beton zarežejo dilatacije, ga operejo z visokotlačnim čistilcem ter premažejo z zaščitnim premazom. 
 
Vzdrževanje je preprosto in hitro: lastnik sam z valjčkom za beljenje po letu dni po celotni površini nanese tanek sloj zaščitnega premaza, ki ga nato obnavlja na štiri leta.
 
 
Vir:
11. februar 2020