Škripanje in zamolkli zven lesenega poda

Ko hodimo po podu, ki je položen na leseno konstrukcijo, na nekaterih delih škriplje. Če je lepljen na podlago, ponekod zamolklo zveni. Ne gre za množično odstopanje, ampak slab stik s podlago zgolj na nekaterih delih.
Škripanje in zamolkli zven lesenega poda
       

Vzrokov je lahko več, poglavitni pa so naslednji:

  • nezadostno pritrjen parket, ko ga polagamo s pribijanjem, vsaka deščica naj bi bila pritrjena vsaj dvakrat;
  • neustrezen slepi pod, deske niso popolnoma fiksne, temveč se rahlo upogibajo: treba je preveriti debelino desk ali plošč na legah ter smer in razdaljo leg; 
  • neprimerno lepilo ali premajhna količina lepila, ko parket lepimo na podlago.

Rešitev
Pri slepem podu, ki ni ustrezno položen, lahko konstrukcijo utrdimo s spodnje strani, kot pravijo nekateri viri, vendar je najustreznejša rešitev, da leseni pod odstranimo in popravimo podlago. Le tako bo delo opravljeno profesionalno.

Če je vzrok škripanja premajhna količina lepila pri polaganju parketa, se težave lahko znebimo z ekspanzivnimi vezivi, navadno na poliuretanski podlagi. Vbrizgamo jih v podlago, izdelek pa med vezavo poveča svojo prostornino tudi do štirikrat. Proizvajalci svetujejo, da se v stike parketa, ki zveni zamolklo, izvrta približno od 3- do 4-milimetrska luknjica, skozi njo se najprej z nekaj kapljic vode navlaži podlaga, nato pa vbrizga nekaj mililitrov izdelka, odvisno od prostora pod parketom, ki ga moramo zapolniti. Vsekakor je treba dosledno upoštevati navodila in priporočila proizvajalca. Preden vbrizgamo vezivo, parket zaščitimo z lepilnim trakom.

Če je škripanje posledica slabo pribitega parketa na podlago, je najustreznejša rešitev uporaba izdelkov na podlagi epoksi poliuretanske smole, ki jih prav tako lahko vbrizgamo v stike parketa. Prednost pred ekspanzijskimi lepili je v tem, da je izdelek redkejši, zato ni potrebna tako velika luknja za vbrizgavanje, temveč zadostujeta 2 milimetra. Tak izdelek je idealen tudi za popravilo starih lesenih podov. Takrat ga ne vbrizgavamo zgolj lokalno, ampak nanesemo z lopatico po vsej površini lesenega poda, kot da bi nanašali kit. Izdelek prodre skozi reže do podlage in omogoči odličen sprijem poda z nosilno konstrukcijo.

National Wood Flooring Association: Problems… the cause and how to correct, maj 1991

 
Vir:
17. februar 2012