Se je bolje prenove lotiti sam ali pa poklicati mojstra?

Razmišljate o prenovi svojega doma, pa niste prepričani, ali bi se projekta lotili sami ali pa bi bilo bolje, če bi zanj plačali strokovnjaku? Splača se zelo dobro razmisliti, še posebno, če se kakega opravila lotevate prvič.
Se je bolje prenove lotiti sam ali pa poklicati mojstra?
  
Saj veste, Murphy je vedno na delu in če se kaj zalomi, še posebno, če se dela lotite ob vikendih, boste potrebovali precej časa, da vam bo kdo priskočil na pomoč in odpravil vso škodo, ki ste jo – sicer dobronamerno – storili. Oglejte si, katerih prenovitvenih projektov se lahko lotite sami in katere je bolje prepustiti mojstru.

Pleskanje
Želite svoj dom osvežiti z novo barvo? Potem kupite vse potrebne potrebščine, zavihajte rokave in se lotite dela. Seveda tudi barvanje terja nekaj spretnosti in znanja, a z nekaj truda in prakse boste tudi sami dovolj uspešno nadomestili mojstra, da boste lahko uživali v prepleskanih sobah, in to za veliko manj denarja. Nekaj nasvetov pred začetkom pleskanja: zaščitite tla in površine, ki jih ne želite prebarvati, ali jih umaknite iz prostora. Robove prelepite z zaščitnim trakom, razen če imate zelo mirno roko.

Izolacija sten
aussendaemmung
Se vam zdi, da skozi okno zmečete ogromno denarja, in to samo zaradi pomanjkljive izolacije sten? Vzemite stvari v svoje roke in temu naredite konec. Odpravite se v najbližjo trgovino s tovrstnim materialom in povprašajte za navodila ali pa jih poiščite na medmrežju. Izolirati začnite od zgoraj navzdol, na koncu pa kos odrežite tako, da se bo prilegal prostoru. Izolacijo lahko režete tudi s kuhinjskim nožem. Samo z izolacijo kleti, s katero boste opravili že v enem samem popoldnevu, boste prehranili kar 20 odstotkov energije.

Električna napeljava
Delu z elektriko se sami raje izognite, saj lahko ob nepravilnem rokovanju pride tudi do zelo pogubnih posledic. Če ne ob delu, pa kasneje, ko lahko zaradi nepravilne vezave pride do kratkega stika ali izbruha požara.

Vodovodarska opravila

vodovodar
Tudi delu z vodo se raje izognite, če ne gre ravno za menjavo pipe. Nepravilno rokovanje namreč lahko povzroči poplavo, zamašitev cevi ali uhajanje kanalizacije oziroma njenih plinov v vaš dom.
 
vir: mojdom.dnevnik.si
 
Vir:
19. maj 2013