Prihaja čas za vse vrtnarje

Pomladni dnevi so idealni za urejanje vrta
Prihaja čas za vse vrtnarje

  
 
Nič ni lepšega, kot v toplejših mesecih sedeti na domačem vrtu in se sproščati ob pogledu na bujno cvetoče in negovane rastline. Da pa boste v sadovih svojega dela kasneje lahko uživali, izkoristite sončne pomladne dneve in pričnite urejati svoj vrt že sedaj, preden topli sončni žarki k rasti spodbudijo tudi nezaželen plevel.
   
Imate vse potrebno?
Preden pa se lotite vrtnarjenja, je seveda potrebno preveriti (in morda tudi »servisirati«) vso potrebno opremo:

  • poiščite vse vrtnarsko orodje in ga očistite, škarje in drugo orodje z rezili pa priostrite
  • preverite, ali kosilnica še deluje in po potrebi tudi njej naostrite rezilo
  • odpravite se v semenarno ali vrtnarijo po nova semena ali sadike

  
Najprej je na vrsti čiščenje
Suh in sončen pomladni dan izkoristite za čiščenje trate: odstranite odmrle rastline in suho listje ter plevel. Tako bo do prsti prišlo več zraka in sončne svetlobe, vaša trata pa bo hitreje in lepše rastla. Na mestih, kjer so zaplate suhe ali poškodovane trave, posejte novo. Trajnicam odstranite nagnite dele, preveč razrasle in razbohotene rastline pa razdelite.

Rastline naj dihajo in se prepuščajo soncu
Z drevesnih debel odstranite zaščito pred zajci in srnami, saj je spomladi in poleti ne potrebujejo, pa tudi živali imajo na voljo dovolj druge hrane. Na ta način boste drevesu zagotovili dovolj prostora in zraka ter tako preprečili gnitje in razpadanje debla. Prav tako zaščito odstranite z vrtnic in drugih cvetnih grmov in pustite svetlobi, da pride do rastlin.
 
Kaj pa nove sadike?
Pomlad je najboljši čas, da svoj vrt obogatite s kakšnim novim primerkom, zato odstranite tiste rastline, ki vam niso povšeči ali so svoje že „oslužile“ pa še niso začele brsteti, in posadite nov grm ali okrasno rastlino. Da ne pozabite, kje na vrtu se “skriva”, jo označite.

V mesecu aprilu lahko na gredice posadite robustne poletne cvetlice in trajnice ter plezalke, v lonce lahko posadite dalije, v maju pa na vrsto pride tudi poletno cvetje. Pomladni dnevi so tudi kot nalašč za to, da obrežete olesenele rastline in vrtnične grme, na balkonskih rožah in trajnicah pa odstranite poganjke in na ta način spodbudite rast.

Poskrbite, da bodo rastline imele dovolj vode...
Novo posajene rastline seveda ne pozabite dobro zaliti, saj zdrava rastlina za svojo rast potrebuje dovolj vode – sestavljena je namreč iz približno 80 ali več odstotkov vode. Če sadite novo rastlino, najprej izkopljite luknjo in jo do vrha napolnite z vodo, šele ko se voda vpije, sadiko posadite in jo nato ponovno zalijte.
  
... in hranil
Na novo posajene sadike je potrebno zalivati redno, da dobijo dovolj vode. Če ne dežuje, jih tako temeljito zalijte najmanj enkrat na teden, po 6 – 8 tednih pa količino vode pričnite manjšati. Novim in starim rastlinam tudi razrahljajte zemljo, saj jo tako „prezračite“. Če je potrebno, sadike tudi pognojite. Najbolj okolju prijazno to storite s kompostom.
  
Je že čas za košnjo trave?
Sončni žarki že postajajo močnejši in kmalu bo tudi vaš vrt pričel brsteti. Tudi trava se bo okrepila in pričela bujno rasti – že kmalu boste lahko zagnali kosilnico in svojo trato spravili v red. Če jo pokosite na približno 8 cm, bo ravno prav. Konec meseca aprila lahko že obrežete tudi živo mejo.
  
Skrbno odstranjujte plevel
Ne pozabite, da skupaj z vašimi rastlinami, katerih rast z navdušenjem spremljate, bujno poganja tudi plevel. Če ga boste že spomladi dovolj skrbno odstranjevali, boste preprečili bohotenje te nadloge v kasnejših mesecih. Rastline tudi redno pregledujte, saj boste tako dovolj kmalu odkrili morebitne škodljivce.
    
vir:

 
Vir:
13. marec 2009