Preprečevanje razvoja mahu v travi

Na slikah, v revijah in na televiziji pogosto občudujemo čudovite travne površine.
Preprečevanje razvoja mahu v travi

 Seveda bi radi imeli takšno trato tudi doma. Velikokrat naše travne površine namesto lepa trava prerašča mah. Vzrok, da se pojavi mah, so težave s tlemi. Mah se bo zelo hitro pojavil, če so tla slabo rodovitna, slabo prezračena, slabo odcedna, v senci in če travo prenizko režemo.

Travna ruša, je zelo obremenjena, saj jo pogosto kosimo in zato potrebuje veliko hranil. Travo moramo redno gnojiti, da nadomestimo porabljena hranila. Najboljše gnojilo je kompost, vendar pogosto z njim zanesemo v travo tudi semena raznih plevelov. Zato je priporočljiveje uporabljati naravi prijazna posebna gnojila za trato.

Korenine trav morajo imeti za normalen razvoj dovolj zraka. Na zbitih, težkih tleh moramo tla pogosto zračiti. To lahko storimo s frezo za prezračevanje ali pa z vilami, ki jih zabadamo v tla.

V tleh, ki so slabo odcedna, bo zastajala voda. Travne korenine bodo pričele gniti in travo bo počasi nadomestil mah. Da to preprečimo, moramo v tla pred setvijo trave vmešati velike količine organskih snovi (komposta) in poskrbeti za odvajanje vode (odvodni kanali, drenažne cevi). V kolikor to ne pomaga, lahko v tla vmešamo pesek ali plast zemlje v celoti zamenjamo s primernejšo.

Pri košnji pazimo, da kosimo dovolj visoko. V kolikor so tla bolj nagnjena k razvoju mahu, kosimo še kak centimeter višje, saj višja trava preprečuje dostop svetlobe do tal in s tem nastanek plevela in mahu.

V kolikor se mah pojavi, lahko uporabimo različne pripravke za zatiranje mahu. če se je že razširil na večji površini je najučinkoviteje, da poberemo celotno plast mahu, tako da ostane gola zemlja. Nato zemljo pravilno pripravimo in posejemo novo travo.

 
Vir:
01. januar 1970