Povesi (upogibi) v konstrukcijah

Materiali za gradnjo nosilnih konstrukcij in konstrukcij samih so bolj ali manj elastični. čim večja je obtežba na konstrukcijah, tem večje so spremembe oblike konstrukcije - deformacije.
Povesi (upogibi) v konstrukcijah

 

To moramo v statičnem računu upoštevati za vsako nosilno konstrukcijo, kar je zajeto tudi v predpisih za dimenzioniranje konstrukcij, ki določajo dovoljene tolerance.
Lesen stropnik v stanovanjski hiši se lahko upogne za 1/300 svoje razpetine, lesen škarnik (špirovec) v strehi pa za 1/200 razpetine. čeprav je statični račun ob upoštevanju vseh predpisov pravilno izdelan, nastanejo pri lesenih stropovih in strehah pogosto problemi.

Posledice napak
Z ravne strehe s povešenimi nosilci voda ne odteka.
V ležiščih stropnih nosilcev nastanejo ob povesih razpoke. Na povešenem lesenem stropu pa nastanejo razpoke tudi na stropnem ometu. Tapete lahko odpadejo. Med elementi lesenih oblog se rege v stikih povečajo.

gradimo povesi2

Odprava napak
Pri elelemntih, pri katerih pričakujemo zaradi obtežbe večje deformacije, vse zveze in priključke izdelamo elastične. Rege v lesnih zvezah in priključkih lesenih oblog na omet prekrijemo z lesenimi ali s kovinskimi letvami.

 
Vir:
01. januar 1970
 
 
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...