Poletni projekti: suha rečna struga

Predstavljamo vam projekt za dva do tri dni - odvisno od dolžine načrtovane struge, po kateri lahko preprosto a hkrati nadzorovano speljete strešne vode. In na koncu bo ta "struga" v sončnih dnevih popestrila vaš vrt, md dežjem pa poskrbela, da se bo voda s strehe bolj kontrolirano odvedla.
Poletni projekti: suha rečna struga
   
Vsi lastniki nepremičnin nimajo možnosti odvesti meteorne vode v ponikovalnice oz. včasih še bolje v meteorne kanalizacije (čeprav dandanes to niti ni več poceni - Kako dobro izkoristiti deževnico). Vendar se ob naraščajočih stroških komunale splača razmisliti o tem, kako bi vodo s streh pronicali že na domačem dvorišču. Zato ne potrebujemo veliko stroškov, le nekaj idej in zavihati rokave.
 
Predstavljamo vam preprosto poletno izvedbo t.i. suhe reke, kjer površino, koder bo pronicala voda s streh lahko poljubno oblikujemo in razvlečemo skozi drvorišče ali vrt ter jo primerno zasadimo.
 
Najprej s sprejem začrtamo linije bodoče struge. Pri tem bodite pozorni na ustrezen padec od objekta (od dna vertikalnega žleba, ki naj bo vaša najvišja točka struge), sam padec merite v promilih - po domače pol centimetra na dolžinski meter je kar zadosti. Uporabljajte naravne ukrivljene linije, če je le mogoče se izogibajte ravnim linijam, tam bo voda le pospešila.
suhijarek 01

Nato v samo strugo postavite večje skale, kot je razvidno iz slik. Deloma bodo te skale poskrbele, da se tok vode razbije, da dobimo na preprost način čimvečjo širino vodnega toka.
suhijarek 02

Sledi namestitev folije, tkanine, ki bo ločevala različne zemljine med seboj, skrbela za pronicanje a hkrati preprečevala rast plevela (folija proti plevelu je vodoprepusten material, ki preprečuje rast plevela. Tkanina prepušča vodo, hranila in zrak, ustavi pa rast plevela, saj zaradi svoje gostote plevel ne more zrasti skozi njo). Folijo tudi lepo obrežete okoli večjih skal in hkrati poskrbite da lepo nalega na površino.
3suhijarek 02  suhijarek 04

Za zaključek ... rečno ali kakšno drugo kamenje potem samo še razprostrite po sami strugi, zasadite bregove, ... in lep preprost dodatek, ki vam celo pomaga varčevati, je že narejen. Sledi samo še sporočilo na vašo komunalo, da vam prenehajo obračunavati prispevek za odvajanje meteornih voda.
suhijarek 10   
vir:  www.diynetwork.com
 
Vir:
18. junij 2018