Polaganje električnih kablov

Kaj je lepšega kot pogledati lepo razsvetljen vrt, uživati s prijatelji ob prijetni razsvetljavi, ....
Polaganje električnih kablov

   
Če na vrtu postavimo svetilke, moramo do njih napeljati elektriko. Tudi za druge naprave potrebujemo elektriko. Elektriko napeljemo s pomočjo kablov, ki pa jih moramo pravilno umestiti v vrt.

Ena možnost je, da kable napeljemo po zraku. Po zraku napeljani kabli motijo izgled vrta, zato je bolj priporočljivo, da jih položimo v zemljo.

Kabel polagamo čim globlje, najmanj pa 60 do 80 cm. Pri sajenju rastlin kopljemo jame in lahko se nam zgodi, da ga poškodujemo, če je preplitvo zakopan v zemljo. To pa je lahko tudi nevarno. Bolje ga je zakopati globje.

Predno se lotimo kopanja jarkov, dobro razmislimo, kako bomo napeljali kable. Najceneje in najenostavneje je napeljati kable v ravnih linijah. Tako bomo veliko prihranili pri izkopu in porabi materiala. Je pa potrebno upoštevati tudi še dokaj neraziskane vplive električne napeljave na ljudi. Zato se izogibamo napeljave kablov pod mesti, kjer se veliko zadržujemo (npr. mesto kjer je vrtna sedežna garnitura).

Kabel položimo v jarek na 10 do 15 cm debelo plast peska. Pozorni smo, da je položen ravno, brez kolen. Na kabel nasujemo še 8 do 12 cm peska. Položimo kabelsko zaščito, da kabla ob morebitnih kasnejših delih ne poškodujemo in jarek zasujemo z zemljo. čisto na koncu napravimo še skico poteka kablov, da bomo kasneje vedeli, kje potekajo kabli.

 
Vir:
01. januar 1970