Okolju prijazna in trajnostna prenova starih domovanj

Stare hiše so lahko izjemno vpadljive in privlačne, vendar ne samo zaradi velikosti. Tudi najmanjša hišica lahko jemlje dih zaradi svoje unikatne zunanjosti in za današnje čase nenavadne notranjosti.
Okolju prijazna in trajnostna prenova starih domovanj
   
Kopica majhnih, vendar privlačnih detajlov jo ločuje od nove, po navadi precej generične gradnje. Prav zato se čedalje več ljudi namesto za novogradnjo odloči za prenovo.
 

Zanimiv interjer

Stare hiše imajo pogosto še vedno ohranjene nekdaj priljubljene načine notranjega opremljanja: izrezljan opaž, klopi in skrinje, velik kamin, opečnata tla. Takšne unikatne podrobnosti je dobro ohraniti oziroma jih celo postaviti v središče pozornosti.

Dosledna prenova

Nekateri lastniki želijo dom prenoviti tako, da je čim bolj podoben originalni zasnovi. To pa pomeni, da se morajo posvetovati s strokovnjaki in knjigami, saj je vrsta lastnikov pred njimi svoj dom zagotovo spreminjala po številnih lastnih potrebah in željah. Prav vsi pa tudi niso imeli okusa, zato ni potrebno, da obdržite čisto vsako staro stvar, ki jo najdete v hiši.

Obiščite starinarnice

Če želite svoj dom začiniti s priokusom starih časov, redno obiskujte starinarnice in bolšje trge. Seveda svojega doma ne boste spremenili v muzej; toda če je star, ga lahko privlačno in funkcionalno opremite tako, da skozi vse prostore potegnete rdečo nit predmetov in kosov pohištva iz določenega obdobja.
reuse old windows 13

Iščite posebne detajle

Prav poseben učinek domu podarijo denimo vrata iz starega lesa, ki vam jih lahko naredi tudi dober mojster. Sicer pa poiščite tudi stare vaze, okvirje, fotografije, knjige in slike.

Ekološko ravnanje

Prenova in ponovna uporaba starih materialov je nadvse okolju prijazno ravnanje, ki bi se ga morali naučiti vsi. V dobi potrošništva smo se namreč navadili stvari enostavno zavreči, še preden se sploh obrabijo. Če pa ponovno uporabimo nekdanjo notranjo opremo, enostavno zmanjšamo kup odpadkov na čedalje bolj številnih smetiščih. Poleg tega so stare stvari velikokrat ustvarili pravi mojstri, ki so izdelke ročno oblikovali po svojih najboljših zmožnostih. Tako spoštujemo tudi njihov trud in težko delo.

  
Vir: www.suite101.com
 
Vir:
12. avgust 2017
 
 
Nadzornik Ekobus Nadzornik Žiga se za gradnjo res pobriga!
Nova kopalnica Omisli.si Iščete ponudbe preverjenih izvajalcev?
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradbeni nadzor Ekobus Gradite ali prenavljate?
Zidarska dela Omisli.si Iščete ponudbe preverjenih izvajalcev?