Odprava poškodb na dovozih in dvoriščih

Nizke temperature, zmrzal, dež, sneg in dnevni promet pustijo svojo sled tudi na vašem dovozu. V asfaltu, betonu ali opeki nastanejo razpoke in madeži, ki pa jih na srečo lahko očistimo ali jih popravimo.
Odprava poškodb na dovozih in dvoriščih
  
Vzdrževanje dovoza in dvorišča ni lahko delo. Da bi bile talne obloge, s katerimi prekrijemo to območje, ponovno videti kot nove, si lahko preberete nekaj najučinkovitejših načinov za čiščenje in popravilo dvorišča iz betona, opeke, ali asfalta.
 
Čiščenje opečnatega ali betonskega dovoza
Betonski ali opečnati dovoz je treba za začetek dobro očistiti z visokotlačnim čistilnikom. Po temeljitem čiščenju boste namreč lažje odstranili vse trdovratnejše madeže, ki jih z vodo ne morete sprati, popravili razpoke in jih zatesnili.
 
power washing pavers

Za trdovratne madeže, kot sta maščoba ali olje, vedno obstaja rešitev. Najprej dobro namočite umazano površino z vodo, nato pa prekrijte madež z mačjim peskom, fino žagovino, hidriranim apnom ali cementom v prahu. Potem dodobra očistite območje s krtačo, tako da ni vidnih več nobenih ostankov madeža.
 
Za starejše in še bolj trdovratne lise pa uporabite profesionalni razmaščevalec ali pa mešanico belila in vode v razmerju ena proti štiri. Lahko se zgodi, da nekaterih madežev ne boste mogli v celoti odstranili, lahko pa jih bistveno omilite.
 
Popravilo
Majhne razpoke na površini betonskega dovoza lahko zakrpate z betonsko zmesjo, ki jo nanesite s pomočjo tesnilne pištole. Vse razpoke, širše od pol centimetra, razširite z zidarskim kladivom in dletom, očistite ostanke in napolnite vrzel z betonsko zmesjo. Ko se spojina začne posedati, uporabite vlažno gladilko za ravnejšo površino, ki se bo ujemala z dovozom.
beton stiki

Čiščenje asfaltnega dovoza
Uporabite metlo ali trdo krtačo, da pometete umazanijo z asfalta, oziroma visokotlačni čistilnik. Za čiščenje asfaltnega dovoza naredite mešanico detergenta in vode, ki ju vtrete po površini asfalta z metlo z grobimi trdimi ščetinami. Težje madeže, na primer oljne, je na asfaltu težko odstraniti. Lahko pa poskusite z močnejšim drgnjenjem z detergentom in belilom.
 
Popravilo razpok in lukenj
Če želite popraviti manjše razpoke, pometite prah s prav vseh špranj in s tesnilno pištolo, v katero ste prej dodali pripravljeno zmes za popravilo asfalta, zapolnite razpoke. Iz malce večjih razpok najprej posesajte umazanijo z navadnim vakuumskim sesalnikom, nato pa zapolnite vrzeli.

asfalt stik
 
Za popravila manjših razpok v asfaltu kupite tubo z že pripravljenim asfaltom, ki je na prodaj v poseno zasnovanih pakiranjih, da se prilegajo v tesnilno pištolo. Luknje očistite odvečnega blata in umazanije ter nanesite zmes asfalta v skladu s priloženimi navodili. Pritisnite jo globoko v razpoko - pri tem si lahko pomagate s starim nožem - po nanosu pa pustite, da se posuši.
 
 
vir: mojdom.dnevnik.si
 
Vir:
26. april 2013