Nove poti okoli doma

Urejanje okolice stanovanjskih objektov je sestavljeno iz vrsto posegov. Posebno pozornost je potrebno nameniti urejanju pohodnih in povoznih površin. Tlakovci so ena izmed boljših rešitev, še posebej zadnja leta, ko so s pomočjo različnih barv in oblik nekako presegli nekdanjo dolgočasnost.
Nove poti okoli doma
   
Danes na trgu dobite različne tlakovce, številnih oblik, na primer šesterokotnike, osemkotnike, pravokotne tlakovce, tlakovce S- in H-oblik ter druge, prav tako pa je različna tudi površinska obdelava. S temi »kockami« se dejansko odpirajo številne možnosti in še zdaleč to niso več dolgočasni in morda celo manjvredni betonski izdelki, temveč so dobili popolnoma novo razsežnost. Še posebno primerni so tlakovci za različno oblikovanje vzorcev v tlaku, kar bo vaše dvorišče še dodatno popestrilo. Priporočamo vam, da si ogledate bogato ponudbo ter se potem skupaj s polagalcem in prodajalcem odločite za obliko tlakovcev in morebitne vzorce. S tem ne mislimo vzorcev na posameznem tlakovcu, temveč v celotnem satovju.

Omenili smo, da betonski izdelki ponujajo številne možnosti. Priljubljene so travne plošče, to so tlakovci z luknjami, se pravi betonska mreža, ki se položi v zemljo in se uporablja za utrjevanje povoznih zelenih površin. Priporočamo jih za manj obremenjene površine. Ker pa trava raste skozi štirikotne odprtine, je potrebna tudi stalna košnja. To je pravzaprav betonska cikcakasta palica, če pa jih zložite, dobite mrežo. Prav tako so uporabne tudi za postavitev ograje.

Robniki
Pri tlakovanju dvorišč in različnih poti pa ne pozabite tudi na različne robnike, s katerimi zaključimo določeno površino. Ti so izdelani iz različnih materialov in se skladajo s tlakovci, tako da ni potrebno, da na primer položite po dvorišču tlakovec rustikalnega videza in navaden robnik, temveč je to mogoče uskladiti. Z robniki je mogoče izravnavati različne manjše višinske razlike, nekateri pa jih uporabljajo tudi pri ograjah.

Pri izdelavi dvorišča ne pozabite na kanalete in mulde, ki poskrbijo za odvodnjevanje, še posebno ob robovih cest oziroma dovoznih poti. Pred garažami ali na podobnih mestih so nujni linijski požiralniki, ki preprečijo, da bi voda prodrla na določeno površino. To so betonski kanali, prekriti s kovinsko ali betonsko rešetko in povozni tudi za težja vozila.

Palisade so daljše betonske palice, ki so lahko pravokotne oblike, včasih pa imajo eno steno tudi polkrožno. So odličen pripomoček za ograjevanje dvignjenih delov vrta, na primer površin okoli drevesa, cvetličnjaka, so pravzaprav posebni robniki, ki se jih postavlja navpično v betonsko podlago. Uporabne so kot robniki, stopnice, z njimi pa je mogoče postopno terasasto premostiti tudi srednje padce zemljišča.

Betonske plošče
Nekdaj smo pod imenom betonske plošče v glavnem poznali samo tako imenovane pralne plošče, zadnja leta pa so izdelane iz različnih materialov dimenzij 40 x 40 ali 50 x 50 cm. Novi materiali in načini obdelave jim odpirajo nove razsežnosti in danes že precej izpodrivajo različne kamnite plošče, ki so precej dražje.

Naj za konec omenimo še škarpnike, s katerimi je mogoče utrditi večje brežine. Poznamo take z dnom in brez njega, polaganje je razmeroma preprosto in hitro, z njimi pa tudi visoko in strmo brežino solidno utrdimo in naredimo zeleno betonsko škarpo.

Prav tako pa proizvajalci betonskih tlakovcev in drugih izdelkov ponujajo tudi različne betonske stopnice, okrasne zidake, ki se lahko uporabljajo tako za ograje kot za zidavo manjših objektov, površina pa je že obdelana.

V preteklosti so bili tlakovci bolj kot ne dolgočasen siv betonski izdelek. Danes pa so dobili popolnoma druge razsežnosti, oblike in barve. Tudi zato se je področje njihove uporabe precej razširilo, urejanje okolice pa je dobilo nove možnosti in dostopnosti. En kvadratni meter dvorišča ali poti ni nikoli zelo drag, toda ko se jih nabere sto in več, pa se poviša tudi končna cena. Zaradi preprostosti in hitrosti polaganja pa so ravno tlakovci vse bolj privlačni. Tako za domače mojstre kot za vse druge. 
 
vir: dnevnik.si/dom
 
Vir:
13. junij 2013