Nekaj nasvetov pred prenovo vašega doma

Izmerite ga, preden bo prepozno! - O prenavljanju, urejanju in opremljanju stanovanja je bilo napisanega že veliko. Zato le še nekaj na prvi pogled morda samoumevnih nasvetov, na kaj misliti, ko se lotite vsega skupaj.
Nekaj nasvetov pred prenovo vašega doma
    
Predstavljajte si popoln dan in pri tem za trenutek pozabite na družinske in službene obveznosti. Kaj bi počeli doma na popoln dan? Brali knjigo v mirnem kotičku, se umirjali na terasi, izživljali skrite strasti v kuhinji? Tudi tiste, ki živijo z vami, vprašajte, kakšen bi bil njihov popoln dan doma, in smernice, kakšen dom potrebujete, bodo jasnejše. Kuharski navdušenec najbrž ne bo užival v minikuhinji.
  
Naredite si spisek stvari in idej, ki ste jih videli drugje in bi jih radi imeli in uresničili tudi sami. Ne iščite navdiha samo pri prijateljih, v filmih in revijah ter na pohištvenih sejmih. Poglejte v galerije in muzeje, na tržnice, v trgovine s stvarmi za dom ...
   
Vrzite kritično oko na svoje stanovanje. Kaj je tisto najboljše? Razporeditev prostorov, razgled, svetloba? Izpostavite najboljše! Lepe svetlobe ne "omejujte" z debelimi zavesami ... Ugotovite tudi, kaj so pomanjkljivosti, in jih poskušajte skriti.
   
Ne razmišljajte že na začetku o najprijetnejših "poglavjih" urejanja oziroma obnavljanja in opremljanja – pred izbiranjem kavča čaka veliko osnovnejših, a vsaj tako pomembnih stvari. Kje bodo vtičnice, kakšno bo ogrevanje, je potrebna izolacija? Podobno važnih in neizogibnih vprašanj je še veliko.
   
Stanovanje natančno premerite, preden začnete kupovati pohištvo. V trgovine vedno vzemite mere in načrt stanovanja oziroma posamezne sobe. Izmerite tudi vrata in stopnišče, da boste velike kose sploh lahko spravili na svoje mesto.
   
Preden izberete denimo talne obloge in kavč, prinesite domov velike vzorce materialov. Odločitev bo z velikimi vzorci lažja kot z majhnimi.
   
Ko izbirate električne naprave, imejte v mislih pravilo "skoraj takojšnje zastarelosti". Kar je danes novo, bo jutri že zastarelo. Če nečesa ne potrebujete takoj, z nakupom raje počakajte.
  
vir:   Žurnal
 
Vir:
06. september 2008