Ne mečite denarja skozi okno, ko gre za ogrevanje!

Več ur na nagib odprta okna bodo dobro prezračila stanovanje, vendar bo visok tudi račun za ogrevanje.
Ne mečite denarja skozi okno, ko gre za ogrevanje!
     
 
Bolje je okno odpreti na stežaj in stanovanje zračiti le nekaj minut.  Ventil na radiatorju naj bo takrat na minimumu. Preberite si nekaj nasvetov, povezanih z učinkovitimi načini ogrevanja.   
 
Nekateri imajo radi vroče prostore, vendar se čudijo, ker imajo visoke račune za ogrevanje. Dobro je vedeti, da se za vsako povišano stopnjo temperature stroški energije povečajo za šest odstotkov.

Pogosto imamo v stanovanjih čez radiatorje obešene zavese, vendar bi bilo bolje, ko bi se toplota po stanovanju širila neovirano. Dolge zavese, neprimerno postavljeno pohištvo in mokro perilo na radiatorjih odvzamejo prostoru kar 20 odstotkov energije. Ponoči spustite žaluzije in preprečite uhajanje toplote skozi okna.

Sodobne naprave za ogrevanje so vse bolj energijsko učinkovite, temu pa je treba prilagoditi tudi zahteve in tehnologijo dimnika. Dimniki in kotli so med seboj povezani v enoten sistem delovanja.

Ne glede to, ali se boste odločili za nizkotemperaturni ali visokotemperaturni kotel, je treba dimnik preveriti in ga prilagoditi kotlu. Pri nizkotemperaturnih kotlih vam bo strokovnjak priporočil uporabo cevi iz nerjavečega jekla. Dimnik, na katerega je priključen kondenzacijski kotel, pa mora biti plinotesen in odporen na vlago. Izveden mora biti tako, da omogoča zbiranje in odvod kondenzata.
 
 
Vir:
14. oktober 2010